Index Vakbarát Hírportál

Trump megvonta a támogatást az ENSZ Népesedési Alapjától

2017. április 4., kedd 11:01

A washingtoni külügyminisztérium bejelentette, hogy Amerika megvonta pénzügyi támogatását az ENSZ Népesedési Alapjától, írja az MTI. Az intézkedést azzal indokolták, hogy az UNFPA tudomásuk szerint támogatja vagy részt vesz egy olyan kínai program szervezésében, ami kényszerabortuszokat, illetve nem önkéntes meddőségi beavatkozásokat bonyolít le. Az UNFPA még nem reagált az állításokra.

Donald Trump már korábban kilátásba helyezte, hogy Amerika csökkenti az ENSZ-nek nyújtott pénzügyi támogatást, ami hatalmas érvágás lenne a világszervezetnek, mivel az Egyesült Államok az ENSZ legnagyobb befizetője, költségvetésének 22 százalékát biztosította eddig. A világszervezet főtitkára március közepén aggodalmát fejezte ki a tervezett intézkedések miatt, António Guterres még az ENSZ pénzügyi reformját is beígérte.

Trump a kongresszusnak márciusban elküldött első költségvetési tervezetében az szerepelt, hogy el akarja törölni az ENSZ klímaprogramjainak, köztük a párizsi klímavédelmi egyezményben a fejlődő országok számára létrehozott klímaalapnak szánt támogatásokat.

Rovatok