Index Vakbarát Hírportál

Erdogan nem tud leállni a nácizással

2017. április 4., kedd 18:04 | aznap frissítve

Újra nekiugrott az Európai Uniónak a török államfő, Recep Tayyip Erdoğan - írja az MTI. 

Amíg az Európai Unió vezetői kitartanak Törökország-ellenes magatartásuk mellett, addig  továbbra is náci maradványoknak és fasisztáknak nevezem őket.

- jelentette ki Erdoğan kedden az észak-törökországi Zonguldakban tartott népszavazási kampányrendezvényen. Azt is hozzátette, hogy Európa szívében lovakkal és kutyákkal rontottak honfitársaikra, minisztereik pedig nem tarthattak beszédet.

A török elnök március elején kezdett el nácizni, azóta pedig az érintett uniós tagállamok, leginkább Németország és Hollandia bírálata fontos sarokköve lett a kampányának.

Arról, hogy miért akar a török kormány Európában kampányolni, és hogyan romlott meg ennyire a holland-török és német-török kapcsolat szinte napok alatt, itt írtunk összefoglaló cikket.

Először kaphatott konzuli segítséget Deniz Yücel

A Die Welt Isztambulban fogvatartott tudósítója 50 nappal őrizetbe vétele után kaphatott segítséget.

Berlin hetek óta sürgette az intézkedést és továbbra is elkötelezettek az újságíró szabadságának visszaszerzése mellett. 

Súlyos börtönbüntetés kértek kedden török ügyészek a Cumhuriyet című kormánykritikus török napilap több mint öt hónapja előzetes letartóztatásban 19 újságírójára. A kért szabadságvesztések mértéke hét és fél, valamint 43 év között változik. A Török Újságírók Szövetségének (TGC) adatai szerint a 2016. július 15-ei puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében 170 sajtóorgánumot zártak be, 105 újságírót tartóztattak le és 777 sajtóigazolványt vontak vissza Törökországban.

Rovatok