Index Vakbarát Hírportál

Túl sok a találgatás a metrórobbantás körül

2017. április 4., kedd 06:42

A kazahsztáni Makszim Arisevet nevezték meg az orosz hatóságok a hétfői metrómerénylet elkövetőjeként – a név azonban korántsem jelenti, hogy a rendőrség biztos nyomon jár.

A szentpétervári robbantásban legalább 11 ember vesztette életét. A tragédia hétfői részleteiről itt olvashat bővebben.

A hatóságok eleinte nem öngyilkos merénylőre, hanem gazdátlan táskába rejtett bombára gyanakodtak, hétfő éjszakára viszont már a sahid – az arab eredetű szó az oroszban öngyilkos merénylőt jelent – verziója tűnt valószínűbbnek.

Mégis magányos gyilkos?

A legújabb feltételezések szerint nem volt társa Arisevnek: eszerint ő rejtette el a Ploscsagy Voszsztanyiján a porral oltóba rejtett bombát, amely nem robbant fel, majd ült fel a következő megállónál átszállva a Tyehnologicseszkij Insztyitut felé tartó szerelvényre, amelyen útközben hozta működésbe a bombát.

Állítólag mobiltelefonnal indította volna be mindkettőt – hogy ez csak a közelében lévőnél sikerült, azt a metróalagútban gyengébb térerő magyarázhatja. 

Hétfőn azonban még egy lehetséges tettestársól szóltak a hírek, a térfigyelőkamerák által készített kép alapján körözött, tradicionális muszlim öltözetű férfi azonban maga jelentkezett a hatóságoknál. Egyelőre kihallgatják, bár úgy tűnik, nem érintett a merényletben.

Egyelőre azonban ez is bizonytalan: szemtanúk beszámoltak arról, hogy egy szakállas  férfi – a hétfőn nyilvánosságra hozott képhez hasonló – a Szennaja Ploscsgyannál felszállt, lerakta az ajtónál a hátizsákját, majd az utolsó pillanatban kiugrott a vagonból. Ez azonban a térfigyelő kamerák felvétele alapján könnyen ellenőrizhető lenne, ilyen felvételt pedig nem hoztak nyilvánosságra.

De nem egyértelmű Arisev szerepe sem. Az orosz fél szerint a robbanás epicentrumában az ő nyomait találták meg, a nyomozásba bekapcsolódott kazah fél azonban ezt nem erősítette meg. Sőt, az orosz hatóságok sem mondják biztosra, hogy a fiatalember elkövetőként és nem áldozatként került a robbanás középpontjába.

Felmerült egy lehetséges kirgiz elkövető is: Akbarzson Dzsalilov hat éve él Szentpéterváron ő is öngyilkos merénylőként merült fel, de úgy tűnik, ez is csupán egy a sok találgatás közül. Felmerült egy baskíriai orosz férfi neve is, de elfogása után tisztázódott, hogy nincs köze a támadáshoz.

Sejtették, hogy valami lesz

A merénylő az Iszlám Állammal állhatott kapcsolatban, amelynek terveiről a hatóságok értesültek. A forrás egy orosz állampolgárságú férfi volt, aki korábban az terrorista szervezettel működött együtt, Szíriából visszatérve azonban az orosz elhárítás látóterébe került. Információi azonban nem voltak teljeskörűek, mert egyszerű harcosokkal, nem pedig merényleteket szervező terroristákkal állt kapcsolatban – írta a Kommerszant.

Ezer körülire teszik azoknak a számát, akik orosz állampolgárként – döntően Dél-Oroszországból – az IS soraiban harcolhatnak és merényletek megszervezésének feladatával térhetnek vissza Oroszországba.

Rovatok