Index Vakbarát Hírportál

British Academy: A CEU kivételes sikertörténet

2017. április 5., szerda 19:33

„Mélységes aggodalmát fejezte ki” a magyar kormánynak írt, szerdán ismertetett levelében a British Academy, a brit bölcsészet- és társadalomtudományi kutatás és oktatás akadémiai rangú, országos hatáskörű legfőbb irányító intézménye.

A levél címzettje és megszólítottja Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. Ash Amin, a British Academy nemzetközi ügyekkel foglalkozó titkára és alelnöke, a Cambridge-i Egyetem professzora írta alá.

A levél szerint a British Academy mélységes aggodalmának ad hangot amiatt, hogy „hamarosan akadályok gördülhetnek” a CEU kiemelkedő tevékenysége elé. Amin professzor hangsúlyozza: a British Academy a brit bölcsészet- és társadalomtudományok országos akadémiája, és a CEU éppen ezeken a tudományterületeken jól megérdemelt, kemény munkával kivívott kiemelkedő megbecsültségnek örvend.

A levél szerint a CEU virágzó magyarországi tevékenysége a magyar és a nemzetközi tudományos élet kivételes sikertörténete, és a British Academy

mélységesen sajnálná, ha ez a sikertörténet véget érne.

A British Academy megítélése szerint a törvényhozási eljárás miatt veszélybe kerülhet a CEU további gyümölcsöző magyarországi tevékenysége, és ennek tovagyűrűző hatásai lehetnek a külföldi kutatók által magyar partnereikkel fenntartott, és továbbra is fenntartani kívánt erőteljes együttműködésre – áll a levélben, amit a szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek is elküldött.

A felhívást a British Academy szerdai keltezéssel tette közzé, de valószínűleg még a felsőoktatási törvény módosításának elfogadása előtt fogalmazhatta, mivel a levél széles körű konzultációt sürget a CEU-val és a magyar tudományos közélettel, mielőtt a tervezetet a törvényhozás elfogadná.

Rovatok