Index Vakbarát Hírportál

Meglepő amerikai reakció az új észak-koreai rakétakísérletre

2017. április 5., szerda 06:12 | aznap frissítve

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partvidékéről szerdán a Japán-tengerbe - közölte a dél-koreai hadsereg. A rakétát az ország északi részén található Sinpo kikötővárosból indították, mintegy 60 kilométert tett meg, mielőtt becsapódott a tengerbe a Koreai-félsziget mellett –tudatta a dél-koreai hadsereg egyesített vezérkara egy rövid közleményben.

Az értesülést Japán és az Egyesült Államok is megerősítette. A japán kormány tiltakozott, jelezve, hogy nem tudja tolerálni Phenjan ismételt provokációit. Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő közeljövőben sorra kerülő találkozóján várhatóan fontos téma lesz az Észak-Koreára való nyomásgyakorlás kérdése.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ugyanakkor elképesztően szűkszavú Twitter-posztban reagált a rakátakísérletre, amit a CNN hihetetlenül furcsának nevezett:

Secretary Tillerson: The United States has spoken enough about North Korea. We have no further comment. https://t.co/ccVPjWTWdX

— Department of State (@StateDept) 2017. április 5.

(Az Egyesült Államok már eleget beszélt Észak-Koreáról. Nincs mit hozzáfűznünk.)

A ballisztikus technológia használatával Észak-Korea megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Észak-Korea legutóbb két hete kísérelt meg rakétaindítást, szintén keleti partvidékéről. Előzőleg, márciusban négy rakétát lőtt ki Japán irányába, ezek közül néhány 300 méterre megközelítette a szigetországot. A bezárkózó, diktatórikus vezetésű ország 2016 januárja óta két atomfegyver-kísérletet is végrehajtott, és a feltevések szerint Phenjan interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén munkálkodik, amellyel képesek lennének az Egyesült Államok területe ellen is csapást végrehajtani.

Borítókép: Dél-koreai hírek a rakétakísérletről április 4-én (fotó: AFP)

Rovatok