Index Vakbarát Hírportál

A boncolás igazolta, vegyi fegyvert vetettek be Szíriában

2017. április 6., csütörtök 11:02 | aznap frissítve

A Törökországba szállítottak közül elhunyt 3 áldozat boncolása során bebizonyosodott, hogy vegyi fegyvert vetettek be a szíriai  Han Sejkun településén, mondta  Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter Kirikkaléban. A Millyet török napilap internetes oldalán azt írja:  Bozdag nyilatkozata szerint a Han Sejkunban elhunytak fojtogató gáz következtében vesztették életüket, tüdejükben súlyos ödéma található.   

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt tette közzé, hogy  kedden idegmérget tartalmazó vegyi fegyvert vetettek be  Szíriában. 

Az Idlíbtől délre fekvő Han Sejkunt kedden érte légicsapás, de találatot kapott a lázadók kezén lévő övezetekben tevékenykedő mentőszervezet helyi központja és az ar-Rahme kórház is.  Munzer Halíl, Idlíb tartomány egészségügyi vezetője szerint a támadásban szarint és klórgázt alkalmaztak.

A halálos áldozatok számáról ellentmondásosak az adatok. Szerdára 72 halálos áldozatról, köztük húsz gyerekről és 17 nőről érkeztek jelentések. Más források már akkor száznál több halálos áldozatot említettek. Csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja 86 halottról, köztük 30 gyermekről számolt be.  

Korábban a szíriai légierő azt közölte: felkelők fegyverraktárait bombázták, onnan szabadulhatott fel a veszélyes anyag. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter csütörtökön is tagadta, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vetett be Idlíb tartományban vagy bárhol máshol a szíriai konfliktus során. Moallem egy damaszkuszi sajtótájékoztatón azt mondta:

a szíriai hadsereg sohasem vetett be vegyi fegyvereket a szíriaiakkal, de még a terroristákkal szemben sem, és a jövőben sem fog ilyet tenni.

A szíriai légteret az oroszok ellenőrzik. Moszkvában Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta: a légteret ellenőrző orosz eszközök adatai szerint a szíriai légierő a felkelők fegyver- és lőszerraktárára mértek csapást. Az oroszok állítása szerint a területen olyan "műhelyek voltak, amelyekben mérgező anyagokkal töltött tüzérségi lövedékeket állítottak elő". Szíriai források szerint az al-Kaida helyi csoportjának egyik raktárát érte találat. 

Az ENSZ nyomozást indít a feltételezett vegyifegyver-támadás és a kórházak elleni támadás ügyében. Vegyi fegyver használata és egészségügyi létesítmények szándékos célba vétele háborús bűntettnek és az emberi jogok súlyos megsértésének minősül.

Szerdán szavazás nélkül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ügyben összehívott rendkívüli ülése. A BT tagjai kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy kudarcot vallottak a már hat éve húzódó konfliktusban. A Brüsszelben tartott nemzetközi donorkonferencia résztvevői mintegy hatmilliárd dollárt ajánlottak fel a polgárháború sújtotta Szíria támogatására.

Rovatok