Index Vakbarát Hírportál

Egyszerűbbé teszik az abortuszt Olaszországban

2017. április 6., csütörtök 10:42

Most először juthatnak abortusztablettához az olasz nők a családtervező központokban, amivel a kórházak terheltségét, illetve az illegális abortuszok számát is csökkenteni szeretnék, írja a TheLocal. A tabletták Lazio tartományban, egy nyáron kezdődő, 18 hónapos tesztidőszak alatt lesznek elérhetőek.

Olaszországban nagyon kényes az abortusz kérdése. Annak ellenére, hogy a terhesség első három hónapjában legális, az orvosok átlag 70 százaléka (bizonyos tartományokban 90 százaléka) elutasítja a műtétet, és helyette abortusztablettát használnak. Azonban, míg a műtét miatt csak egy napig kell befeküdni, addig a tablettás kezelés során a nők három napig vannak kórházban. Emiatt hosszú az abortuszra várók listája, ráadásul a gyógyszer legfeljebb csak az első 50 napban hatásos, így nagyon sokan illegálisan végeztetik el a műtétet.

A kórházak tehermentesítése és az illegális beavatkozások csökkentése miatt másfél évig elérhetővé fogjak tenni a Ru486 nevű abortusztablettát a lazioi családtervező központokban. Az Ru486 2009 óta legális az országban (Franciaországban, Svédországban és Svédországban több mint 20 éve).

Keményen büntetik az illegális abortuszt

A terhesség első három hónapja után a terhesség csak akkor megszakítható, ha veszélyezteti az anya egészségét. Azonban a hosszú várólisták és a tabletták korlátozott használhatósága miatt a nők az illegális abortusz mellett dönthetnek. Ez nem csak egészségügyi kockázattal jár, hanem 2016-tól 5-10 ezer eurós büntetéssel is.

Dr. Silvanna Agatone, az Olasz Nőgyógyászok Szövetségének elnöke szerint ez több szempontból is károsítja a nőket. Az új szabályozás előtt csak egy jelképes, 51 eurós bírságot kellett fizetnie annak, aki a illegálisan szakította meg a terhességét. Ez nem volt gátló tényező, ha a műtét során vagy után komplikációk léptek fel, sőt, épp a állami szolgáltatások igénybevételére ösztönözte a nőket. A magas bírságok ellenben eltántoríthatják a nőket attól, hogy nyilvános kórházakba menjenek utókezelésre.

Rovatok