Index Vakbarát Hírportál

Súlyos bírálatokat kapott az Európai Néppártban Orbán, de nem rúgják ki

2017. április 6., csütörtök 21:32

Komoly bírálatokat kapott a CEU-balhé miatt a Fidesz saját EU-s pártcsaládjától, de az Európai Néppárt (EPP) nem akarja kirúgni a magyar kormánypártot, mert szükségük van a szavazataikra – értesült néppárti forrásokból a Politico.

Nyomás alá került az Európai Néppárt csütörtökön, hogy tegyék ki a Fidesz szűrét, az Európai Parlament legnagyobb frakcióján belül komoly bírálatok fogalmazódtak meg a CEU-t ellehetetlenítéssel fenyegető, rohamtempóban elfogadott magyar oktatási törvény miatt.

Bár az EPP-nek régóta vannak problémái Orbánnal, az EPP irányítói nem kívánnak egy olyan vezetőt szankcionálni, akit évek óta igyekeznek szövetségükben tartani

olvasható az európai ügyekkel foglalkozó portálon.

Információik szerint sűrű nap volt a szerdai, amikor az EPP-be tartozó pártok nemzeti delegációi találkoztak az Európai Parlamentben. Voltak olyanok, például a svéd Gunnar Hökmark, aki azon a véleményen volt, hogy a konzervatív pártcsalád nem védheti tovább Orbánt.

Azt hiszem, a fő probléma maga Orbán, nem a Fidesz. Ő már elveszett.

– idézik a képviselőt. Mint írják

a svédeken kívül a finnek, hollandok, belgák és luxemburgiak is kirúgnák Orbánt. Ami még fontosabb: jó néhány német néppárti képviselő is ezen a véleményen van.

A Politico értesülései szerint ebből mégsem lesz semmi. Pedig az EPP frakcióját vezető Manfred Weber is azt mondta, hogy telefonos megbeszélése Orbánnal „intenzív” volt, egy, a Politiconak név nélkül nyilatkozó néppárti tisztviselő pedig arról beszélt, hogy a tagoknak elegük van Orbánból, mert mindig őt kell védeniük, és amikor a magyar miniszterelnök elmegy, hogy megmagyarázza a dolgokat, csak még rosszabb lesz.

A Politico úgy tudja, a Fidesz melletti egyik fő érv, hogy politikai különutassága ellenére a Fidesz-frakcióra szinte mindig lehet számítani az Európai parlamentben. A voksolásoknál 98 százalékban a néppárttal szavaznak (így volt ez legutóbb akkor is, amikor megszavazták Tuskot úgy is, hogy a frakciófegyelmet betartva emiatt szembe kellett menniük Orbán fő ideológiai szövetségesével, Kaczyńskiékkal is.

Az Európai Parlament még áprilisban vitázik a CEU-törvényről és a Fideszről. Néppárti források szerint elsősorban annak lesz jelentősége, hogy mit szól majd az Európai Bizottság a törvényhez. Erre hivatkozott kissé időhúzó jelleggel Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke is: miközben azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az akadémiai szabadságot és autonómiát tiszteletben tartsák Magyarországon, azt mondta, megvárják, összefér-e a törvény az EU-s jogszabályokkal. A Bizottság értékelése jövő hétre várható.

Rovatok