Index Vakbarát Hírportál

Első fokon felmentették a HVIM két terrorizmussal vádolt vezetőjét

2017. április 7., péntek 15:17 | aznap frissítve

Első fokon felmentette a vádak egy része alól a bukaresti táblabíróság Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt pénteken, így nem kell további börtönbüntetést letölteniük, írja az MTI. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két aktivista vezetőjét terrorizmussal vádolják.

Beke a HVIM kézdivásárhelyi elnöke, Szőcs pedig a HVIM erdélyi szervezetének vezetője. A két férfit azzal gyanúsítják, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

Az ügyész a maximálishoz közelítő börtönbüntetést és a HVIM betiltását kérte még márciusban a bukaresti táblabíróságon. Ehelyett azonban, ha jogerős lesz az első fokú ítélet, a két férfinak nem kell többet börtönben lennie, ugyanis az előzetesen kiszabott 11 és 10 hónap börtönt már az előzetesben letöltötték, így a büntetést letöltöttnek nyilvánították.

Fellebbezés lesz

Az ítélettel kapcsolatban Beje István ügyvédje nem tudja eldönteni, hogy sírjon vagy nevessen. A Maszolnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy szerinte tipikusan román ítélet született. Szerinte az ítélet egyértelműen bizonyítja, hogy a két férfi ártatlan, mindössze azt akarta a bíróság így elkerülni, hogy a román államot kártérítésre kötelezhessék. Épp ezért fellebbezni fognak, hogy minden vád alól felmentsék a két férfit.

Rovatok