Index Vakbarát Hírportál

Hat hónap börtön két megölt, ritka lepke miatt

2017. április 7., péntek 17:32 | aznap frissítve

Hat hónap börtönre, 250 óra közmunkára és 300 font perköltség megtérítésére kötelezte az angol bíróság Philip Cullent, aki megölt és preparált kettőt Nagy-Britannia legritkább lepkéjéből, írja a BBC. A szerencsétlenül járt lepkék nagyfoltú hangyaboglárkák (Maculinea arion) voltak.

A hatóságok kiderítették, hogy Cullen az eBayen árulta a rovarokat, a lakásán pedig 30 tálca különféle preparált lepkét találtak, köztük a két nagyfoltú hangyaboglárkát. Ő lett az első az országban, akit lepkék miatt ítéltek el.

Extrém ritka

Nagy-Britanniában 59 lepkefaj él, 25 áll közülük valamilyen védelem alatt és további 19 faj van részben védett, azonban sem élve, sem holtan nem lehet őket eladni. Ezek közül is a legritkább a nagyfoltú hangyaboglárka, amit először 1795-ben találták Nagy-Britanniában, de 1979-re kipusztult a szigetországból és Svédországból hozott példányokkal kellett újrahonosítani őket.

A lepkék csak bizonyos, védett területek találhatóak meg, az 57 éves lepkegyűjtőt pedig ezek közül kettőben, a délnyugat-angliai Gloucestershire és Somerset grófságok két természetvédelmi övezetében is látták lepkehálóval. Ennek apropóján öt évre eltiltották három olyan természetvédelmi terület látogatásától, ahol a hangyaboglárkák élnek.

Egy példány a feketepiacon 300 fontot (107 ezer forintot) ér.

Rovatok