Index Vakbarát Hírportál

Kijev: Merényletekkel próbálják elmérgesíteni az oroszok az ukrán-moldáv viszonyt

2017. április 9., vasárnap 14:07

Az ukrán hatóságok olyan nyomot találtak, amely bizonyítja, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak Vladimir Plahotniuc, a moldovai parlament volt alelnöke, az ország egyik legnagyobb Európa-barát pártjának vezetője ellen készülő merénylet mögött - írja az MTI az ukrán határőrszolgálat közleménye alapján. 

A moldovai politikust helyi, illetve ukrán bérgyilkosokkal akarták megöletni az ukrán fél szerint. A leleplezésüket célzó, szigorúan titkos műveletet - amelyben az ukrán és a moldovai hatóságok szorosan együttműködtek - ukrán részről személyesen Petro Porosenko elnök felügyelte. Az ukrán határőrszolgálat azt írja, a merénylet elkövetése után a tetteseknek azonnal Ukrajnába kellett volna távozniuk a szomszédos Moldovából. Kijevben ez alapján úgy vélik, hogy a politikus megölésének célja - korábbi esetekhez hasonlóan - az ukrán hatóságok lejáratása és a moldáv-ukrán kapcsolatok aláaknázása volt.

Gránátvetős merénylet tízmilliókért

A közlemény szerint a merényletre felbérelt bűnbanda tagjai 2015-2016-ban Kijevben és környékén számos gyilkosságot, emberrablást, rablást követtek el. A készülő merényletről az ukrán határőrség néhány hónapja szerzett tudomást, ami után az ukrán főügyészség rögtön megindította a vizsgálatot, majd a moldovai és az ukrán hatóságok kivárták, amíg a banda akcióba lépett.

Április 6-án a bűnszervezet megkapta a gyilkosság elkövetéséhez a fegyvereket, valamint egy autót a meneküléshez. Április 7-én, a gyilkosságért előlegként beígért pénz átvételekor Moldovában tetten érték és őrizetbe vették az egyik megrendelőt és két szervezőt, valamint elkoboztak négy RPG-26 típusú gránátvetőt, két pisztolyt és lőszereket. A merényletért 200 ezer dollárt (több mint 58 millió forintot) ajánlottak a bérgyilkosoknak, ennek felét kapták meg előlegként. Ezzel egy időben Ukrajnában őrizetbe vették a banda vezetőjét és további nyolc tagját, akiktől fegyvereket, lőszereket, a készülő gyilkosságra utaló bizonyítékokat koboztak el.

Egymásnak ugrasztják a szomszédokat?

Kijev nem először vádolja az orosz titkosszolgálatokat azzal, hogy támadásokat, provokációkat hajtanak végre azért, hogy aláaknázzák Ukrajna és a vele szomszédos országok kapcsolatait. A múlt hónap végén a lucki lengyel főkonzulátus elleni gránátvetős támadás után az Ukrán Biztonsági Szolgálat közölte: kiderítette, hogy egy radikális civil szervezet Oroszországban bujkáló vezetője szervezte meg a merényletet az orosz titkosszolgálatok "megrendelésére". Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy a beregszászi magyar zászló e héten történt megrongálása mögött is Oroszország állhat, és a Kreml ily módon törekszik a magyar-ukrán viszony megrontására.

Az ukrán hatóságok szerint Voronyenkov, a nemrég agyonlőtt emigráns orosz parlamenti képviselő meggyilkolása mögött is az orosz titkosszolgálat áll

Rovatok