Index Vakbarát Hírportál

Legalább 35 keresztény meghalt két robbantásban Egyiptomban Virágvasárnap

2017. április 9., vasárnap 11:14 | aznap frissítve

Legalább 25 ember meghalt, és 60 megsebesült egy kopt keresztény templomnál történt robbanásban Egyiptom északi részén vasárnap délelőtt - írja a CNN. A támadás után néhány órával újabb, legalább 11 halálos áldozatot követelő merénylet történt az országban, Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő egy keresztény templomnál - számolt be az MTI. Mindkét merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

Az első, Tanatában történt terrortámadásnál az állami al-Ahram napilap beszámolója szerint a hívek a virágvasárnapi ceremóniára gyűltek össze a város Mari Girgis (Szent György) nevű templomában, amikor bomba robbant az épületen belül. A merényletet egyelőre nem vállalta magára egy szervezet sem. A robbantásról készült belső felvételen látszik, ahogy folyik a szertartás a templomban, majd egyszer csak robbanás hangját hallani, és megszakad a kép:

Az alexandriai merénylet a Szent Márk-katedrálisnál történt nem sokkal a tanatai után. A templomban előzőleg II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét. Az egyházfő jól van, még a merénylet előtt távozott a katedrálisból. A merénylő nem jutott be a templomba, mivel a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták. Ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet, legalább három rendőrt is megölve.

A merényletek hírére Abdel-Fatah esz-Szíszi egyiptomi elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot - közölte az egyiptomi televízió.

Egyiptom lakosságának mintegy 10 százaléka kopt keresztény, a felekezet tagjai állandó üldöztetésnek vannak kitéve Mubarak 2011-es bukása óta, kirekesztett helyzetükről az Amnesty International márciusi jelentése számolt be részletesen. Decemberben Kairóban szintén 25-en haltak meg egy kopt templom ellen irányuló öngyilkos merényletben, a Sínai-félsziget északi részén élő kopt családok menekülnek otthonaikból, mert fegyveres csoportok vadásznak rájuk, az egyiptomi kormány viszont egyelőre képtelen hatékonyan fellépni az agresszió ellen. 

Ferenc pápa virágvasárnapi beszédében többek között éppen "a terrorizmustól, a felfegyverzett és lecsapni kész erőktől szenvedőkről" szólt a vatikáni Szent Péter téren.

Rovatok