Index Vakbarát Hírportál

23 évig volt Magyarország tiszteletbeli konzulja, a CEU-ügy miatt lemondott

2017. április 10., hétfő 13:10

Az elmúlt években növekvő aggodalommal követtem a magyar kormánynak a média szabadsága, a független igazságszolgáltatás, a civil társadalom és most már az akadémiai élet szabadsága ellen tett lépéseit. Döntésemet végül a kormánynak a Közép-európai Egyetem (CEU) elleni lendületes fellépése miatt hoztam meg, amely alig egy hete komolyan megkérdőjelezte az egyetem tevékenységének folytatását

- írta az Indexnek eljuttatott közleményében Mall Hellam, Magyarország tallinni tiszteletbeli konzulja, aki a lemondásáról értesítette Szijjártó Pétert és az észt külügyminisztert is. 

Hellam 1994 óta volt tiszteletbeli magyar konzul Tallinnban, kötelezettségeit "a magyarok, a magyar nyelv és kultúra iránti szívből jövő szeretettel" látta el. A diplomata az Észt-Magyar Társaság vezetőségének tagjaként továbbra is a két nép közti barátság erősítésén fog dolgozni - írta. 

Mall Hellam a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett diplomát magyar nyelv és irodalomból, valamint finnugor összehasonlító nyelvészetből 1983-ban. 1988-tól egyik megalapítója és elnökségi tagja az Észt-Magyar Társaságnak, amelynek 12 évig elnöke is volt. 1990 óta a Soros György alapította Nyílt Észtország Alapítvány igazgatója.

2000-ben az Észt Köztársaság „Fehér csillag rendje IV. fokozat“ kitüntetésben részesült. 2002-ben megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkereszt Érdemrendet. Az „Év európaija” díj 2010. évi kitüntetettje - olvasható a közleményben. 

Rovatok