Index Vakbarát Hírportál

Kiverte a biztosítékot a Fehér Ház szóvivőjének Hitler-hasonlata

2017. április 11., kedd 22:13 | aznap frissítve

Sokaknál kiverte a biztosítékot kedden Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője, mikor Hitlerrel próbálta párhuzamba állítani Aszadot - írja a BBC.

Még egy olyan megvetendő vezető, mint Hitler, sem használt vegyi fegyvereket.

– mondta Spicer, miközben Oroszországot kritizálta, amiért támogatják Szíriát. Sokan azonnal felhívták a figyelmét arra, hogy a nácik a holokauszt során gázt használtak a zsidók és mások meggyilkolására. 

Spicer egy sajtótájékoztatón rögtön magyarázkodásra is kényszerült. Itt először azt mondta, 

A sajtótájékoztató után azt mondta, nem akarja elbagatellizálni a holokausztot, csak meg akarta különböztetni tőle a szándékos, vegyi fegyveres támadást.

Mindezek ellenére rengeteg kritikát kapott, többek között Hillary és Chelsea Clintontól is. Sokan azért is kritizálták, mert holokauszt-központoknak nevezte a koncentrációs táborokat, az Anne Frank Központ pedig egyenesen azt kérte Trumptól, rúgja ki Spicert.

Spicer nem sokkal később nyilvánosan bocsánatot kért a megjegyzéséért.

Miről tudhattak az oroszok?

A szíriai rezsim és Oroszország megpróbálnak zavart kelteni akörül, hogy ki a felelős a szíriai nép elleni vegyi fegyveres támadásokért, mondta Közben több magas rangú fehér házi tisztviselő a CNN-nek. Volt, aki szerint az oroszok „próbálják eltussolni a történteket".

Amerikai tisztviselők viszont egy négyoldalas jelentésben kedden azt írták, hogy meggyőződésük, hogy Bassár el-Aszad rezsime vetette be a szaringázt a saját népe ellen, a támadásban legalább 87-en meghaltak.

Az AFP-nek nyilatkozó források szerint egyelőre további információkat gyűjtenek annak megállapítására, hogy a Szíriában tartózkodó orosz erők tudhattak-e előre a rezsim terveiről.

Sean Spicer fehér házi szóvivő viszont azt mondta, hogy a hírszerzők között sincs arról egyetértés az ügyben. James Mattis védelmi miniszter egy Pentagonban tartott sajtótájékoztatón pedig azt mondta, nincs bizonyítékuk arra, hogy Moszkva előzetesen tudott volna a gáztámadásról.

Spicer arról is beszélt, hogy Oroszország egyre inkább elszigetelődik Aszad támogatása miatt. Az amerikai kormányzat új álláspontját hangsúlyozva azt mondta, nem lát lehetőséget békés és stabil Szíriára, amíg Aszad hatalmon van.

Közben az orosz külügy viszont kijelentette, nem tartja ultimátumnak Rex Tillerson, az éppen Moszkvába érkezett amerikai külügyminiszter keddi kijelentését, miszerint Oroszországnak választania kell, hogy támogatja-e Aszadot. Tillerson majd szerdán folytat tárgyalásokat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Rovatok