Index Vakbarát Hírportál

Ártatlan az 1957-es gyerekgyilkosságért elítélt rendőr

2017. április 12., szerda 22:16

Az akkor 72 éves Jack McCullough-t 2012-ben ítélték el a sycamore-i Maria Ridulph meggyilkolásáért. A kislányt egy decemberi este vitte el valaki 1957-ben, a szülei lakása előtti sarokról, ahol a hóban játszott. Egy Johnny nevű ismerős férfi a hátára vette, és soha többé nem került elő.

McCullogh-t, akit akkor még John Tessier-nek hívtak, pár nappal később kihallgatták, de mivel erős alibije volt róla, hogy a helyszíntől vagy 60 kilométerre tartózkodott egy sorozáson, elengedték.

2008-ben azonban a bő fél évszázada döglött ügyet a rendőrök felmelegítették, miután McCullough anyja a halálos ágyán az egyik lányának azt mondta, hogy John a felelős az eltűnt kislány és két másik haláláért. A vádat Maria 1957-ben 8 éves játszótársának a felismerő nyilatkozatára, továbbá három elítélt rab tanúvallomására alapozták.

2012-ben a nyugdíjas rendőr McCullough-t elítélték. Öt évet töltött börtönben, ahol szerinte a gyerekgyilkos rendőrök a legutolsó páriák, a túlélési esélyeik minimálisak, és csoda, hogy élve megúszta.

Csakhogy egy a chicagói egyetemen működő jogvédő iroda felkarolta az ügyét, mert az ordított a  rendőri jogsértésektől. 

A sikeres perújrafelvételt követően McCullough-t először szabadlábra helyezték, majd ma kimondták, hogy ártatlan. A jogvédők ugyanakkor vizsgálatot követelnek, hogy miként hurcolhatott meg a nyomozó hatóság egy mindenki számára nyilvánvalóan ártatlan embert.

Az eltűnt kislány családja a felmentés ellenére biztos benne, hogy McCullough a tettes. A férfi az ötéves börtönbüntetése miatt komoly kártérítésre számíthat, ami még nagyobb lehet, ha kiderül, hogy a nyomozók manipulálták a bizonyítékokat.

(CNN)

Rovatok