Index Vakbarát Hírportál

Orosz katonai kémet fogtak Észtországban

2017. április 12., szerda 18:58

Az Észt Belbiztonsági Szolgálat (ISS) emberei januárban elfogták az orosz katonai hírszerzés (GRU) egyik emberét. Erről az ISS vezetője ma számolt be a sajtónak Tallinnban, a szervezet 2016-os évkönyvnek bemutatásakor.

A GRU által beszervezett orosz állampolgárságú férfit azzal vádolják, hogy idegen érdekek képviseletében Észtország függetlenségét és szuverenitását veszélyeztette, amiért akár 10 évet is kaphat.

Ez az első alkalom, hogy a GRU embere bukott le Észtországban. A férfi ügyében még folyik a nyomozás.

AZ ISS elemzése megerősíti, hogy a szomszédos országokhoz hasonlóan nemrég Észtországban is fokozódott az orosz hírszerzők aktivitása. A helyi szolgálatok hasonló orosz nyomulásról számoltak be egyebek mellett Csehországban, Németországban és Svédországban és Lengyelországban, ahol három hete négy évre ítéltek el egy orosz-lengyel kettős állampolgárságú ügyvédet.

Az orosz hírszerzést elsősorban a biztonság- és a külpolitikával, valamint a hadsereggel, védelmi tervekkel és a hadiiparral összefüggő hírek érdeklik.

Az ISS vezetője elismerte, hogy a közösségi média robbanásszerű növekedését, és annak hatásait, a hamis állítások és félrevezető tények terjedését nem látták előre.

(Baltic Times)

Rovatok