Index Vakbarát Hírportál

Sehova nem vezetett a Putyin és Tillerson találkozója

2017. április 12., szerda 17:16

Hosszas lebegtetés után mégis fogadta Vlagyimir Putyin az amerikai külügyminisztert, aki szerdán öt órát tárgyalt orosz kollégájával.

Rex Tillerson ezután két órát tárgyalt Putyinnal. Végül az amerikai és az orosz külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartott – erre nem került sor az elnökkel való megbeszélésig – amin után elég elég hamar kiderült: semmiben sem közeledtek az álláspontok.

Ez nem meglepő, hiszen az amerikai külügyminiszter elég kellemetlen időszakban volt kénytelen Moszkvába utazni. Az orosz-amerikai kapcsolatok a mélypontonnem csak Ukrajna ügyében nem igazolta Donald Trump a Kreml várakozásait, de az amerikaiak Aszad elleni  válaszcsapásaival  Szíriában is csökkent az esélye annak, hogy nyílt vagy legalább hallgatólagos együttműködés alakuljon ki a két ország között. Putyin épp szerdán közölte, hogy az orosz-amerikai viszony jelenleg rosszabb, mint Trump előtt volt. 

GettyImages-667570790

Moszkvát nem állíthatják választás elé

A találkozó előtt várható hangulatára utalt Lavrov, amikor a sajtó előtt beszédet mondva közölte: Moszkva a nemzetközi jog alapján alakítja ki politikáját, „nem pedig rövidtávú szempontok alapján vagy álságos választási kényszer alapján, amely arról szól: Velünk vagy ellenünk” – idézte a Kommerszant, utalva ezzel Washington álláspontjára, amely szerint a Kremlnek választania kell az Egyesült Államokkal való együttműködés és Bassar Aszad szíriai elnök támogatása között.

Trump nem sokkal korábban állatnak nevezte Aszadot, aki már sehol sem lenne az oroszok támogatása nélkül.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón Lavrov arról beszélt, hogy Putyin őszinte és kimerítő megbeszélést folytatott Tillersonnal, szó volt a nemzetközi terrorizmus elleni közös erőfeszítésekről. Ez tekinthető a két fél közötti megbeszélés legnagyobb eredményének. Az idlibi vegyifegyveres támadással kapcsolatos álláspontok azonban nem közeledtek: Moszkva nem ismeri el, hogy Aszad erői ilyet hajtottak volna végre, ugyanakkor nem utasította el a történtek közös kivizsgálását – írta a Ria Novosztyi.

Tillerson pedig továbbra is azt hangsúlyozta, amit moszkvai útja előtt: Washington szerint Aszadnak mennie kell.

Rovatok