Index Vakbarát Hírportál

Gyerekek is eltűntek a Földközi-tengeren

2017. április 13., csütörtök 18:22

Legalább 97 Afrikából érkező bevándorló tűnt el, miután Európa felé tartó hajójuk elsüllyedt a Földközi-tengeren, 10 kilométerre a líbiai partoktól, írja az MTI a líbiai parti őrség információi alapján. Ajjúb Kászem, a líbiai haditengerészet szóvivője szerint a a segélyhívás után 23 embert tudtak kimenteni.

Az eltűntek között 15 nő és 5 gyerek van. A hatóságok szerint valószínűleg megfulladtak. A szóvivő azt mondta: a hajó gyakorlatilag teljesen összetört.

Líbia partvidékének nyugati részéről indul útnak a Földközi-tengeren át Európába igyekvő emberek többsége, és a térségben kiterjedt embercsempész-hálózat működik. A csempészek általában felfújható gumicsónakokban indítják útnak őket, épp csak annyi üzemanyaggal, hogy elérjék a nemzetközi vizeket, ahol európai vagy egyéb felségjelzésű hajók mentik ki a tengeren rekedteket. 2016-ban mintegy 4500 ember vesztette életét, miközben ezen az útvonalon keresztül próbált Európába eljutni.

A német kormány csütörtökön kijelentette, hogy támogatja az Európai Unió líbiai hajóexportjára vonatkozó tilalmat, mellyel a földközi-tengeri útvonalon keresztül érkező áradatot igyekeznének megállítani, idézi fel az MTI.

Rovatok