Index Vakbarát Hírportál

A törökök 51 százaléka még több hatalmat adna Erdogannak

2017. április 13., csütörtök 20:05

A török választók valamivel több mint 51 százaléka szavaz majd a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése mellett az április 16-i népszavazáson két török közvélemény-kutató szerint. 

A Konda nevű kormányközeli vállalat 51,5 százalékra jelezte előre az elnöki rendszert támogató igenek arányát. Megjegyezték, hogy a hibahatár plusz-mínusz 2,4 százalék.

A felmérés alapján a választáson 90 százalék körül alakul majd a részvételi arány. A Konda arról is beszámolt, hogy a bizonytalan szavazók aránya 9 százalékra csökkent a januári értékről, amely 20 százalék felett volt. A Gezici nevű, a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárthoz (CHP) közel álló cég a bizonytalan választók elosztása után 51,3 százalékra tette az igenek, 48,7-re pedig a nem szavazatok arányát.

Az alkotmánymódosítás, amelyet Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a nacionalista ellenzéki Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) egy része támogat, kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrehozott miniszterelnöki tisztség.

(MTI)

Rovatok