Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb merénylet volt Aleppónál

2017. április 15., szombat 20:40

Több tucat ember halt meg Aleppónál, buszokat támadott meg egy öngyilkos merénylő, írja az MTI. Egyes helyi hírforrások 43 halottról számoltak be, mások 24-ről, a lázadók egyik tisztviselője szerint a buszokban utazó civilek mellett őket őrizve 20 felkelő is meghalt a robbanásban. Egy libanoni tévé szerint 48 sérült van még rajtuk kívül.

Valószínűleg az autójába rejtett bombát egy öngyilkos merénylő, amit a buszok mellett hozott működésbe. A buszokon két északnyugat-szíriai síita faluból, Fúából és Kafrajából szállítottak kormányhű milicistákat családtagjaikkal együtt, egy egyezmény keretében ugyanis kiürítik a két települést. 

Párhuzamosan zajlott egyébként a kormányerők által hónapok óta ostromlott Madajá és Zabadáni hegyvidéki üdülőhelyek evakuálása, a településeket cserébe szunnita lázadók és családtagjaik hagyhatták el.

Az evakuálás azonban péntek este megszakadt,  az OSDH nevű emberi jogi szervezet szerint mivel a Zabadániban lévő lázadóknak eddig nem engedélyeztek biztonságos útvonalat, amelyen elhagyhatták volna a települést. Ellenzéki aktivisták és fegyveres csoportok szerint pedig az volt a baj, hogy a megállapodáshoz képest kevesebb kormányhű milicista hagyta el Fúát és Kefraját. Ezért a buszoknak órákat kellett vesztegelniük az Aleppó külvárosában lévő tranzipontokon.

   

Rovatok