Index Vakbarát Hírportál

Vészhelyzetbe került a tengeren egy menekülteket mentő hajó

2017. április 16., vasárnap 22:35 | aznap frissítve

Vészhelyzetbe került a Földközi-tengeren egy német mentőhajó, ami menekülteket vett fel a fedélzetére. A német Jugend Rettet segélyszervezet hajójára annyi felnőttet és gyereket kellett felvenni Líbia partjainál, hogy a hajó irányíthatatlanná vált és vészjelzést adott le.

A Iuventa nevű hajó fedélzete megtelt, a hajó mellett hánykolódó gumicsónakokon pedig még legalább 400 ember van, köztük sok nő és gyerek mentőmellény nélkül, miközben vihar közeledik, írta a Facebookon a segélyszervezet.  

A Iuventa 2016 nyara óta dolgozik a Földközi-tengeren, és március eleje óta Líbia partjaihoz közel cirkál. Mióta kitavaszodott, egyre több menekült próbál Európába eljutni a tengeren. Csak az elmúlt napokban több ezer menekültet mentettek ki a vízből az olasz partiőrség és a segélyszervezetek hajói.

A Sea-Eye nevű mentőhajó is bajba jutott a tengeren. A fedélzetére 120 embert kellett felvennie, miközben a hajó motorja elromlott. Az olasz parti őrség egyik hajója sietett a segítségére, de útközben annyi embert kellett kimenekítenie a vízből, hogy vissza kellett fordulnia Lampedusára.

A német haditengerészet vasárnap azt közölte, hogy egyik hajójuk a líbiai partoknál bajba jutott mentőhajók segítségére indult. Ott 124 menekültet vettek át a fedélzetre, majd újabb bevetéseken több száz embert mentettek ki a tengeren hánykolódó gumicsónakokból, kisebb bárkákból. Szombaton az uniós művelet keretében 1181 embert helyeztek biztonságba, köztük 428 gyermeket és fiatalkorút, valamint nyolc várandós nőt. 2015 május 7. óta a német haditengerészet több mint 20 ezer embert mentett ki a Földközi-tengerből. 

Rovatok