Index Vakbarát Hírportál

Befagyasztaná a bevándorlást Le Pen

2017. április 18., kedd 12:03

A bevándorlás azonnali felfüggesztését ígérte győzelme esetére Marine Le Pen a francia elnökválasztás vasárnap esedékes első fordulója előtt. A Nemzeti Front vezetője szerint őrült és ellenőrizetlen a folyamat, aminek azonnal véget kell vetni – írta a BBC. Le Pen ezután drasztikusabb, észszerűbb, kezelhetőbb és humánusabb bevándorlási szabályokat ígért.

Az elnökválasztás első fordulója szorosnak ígérkezik: a kívülről érkezett független Emmanuel Macron 24, Le Pen 23 százalékra számíthat, őket a januárban még biztos győztesnek hitt jobboldali Francois Fillon 19,5, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon 18 százalékkal követi.

A második fordulóba vélhetően Macron és Le Pen fog jutni, a felmérések szerint ekkor már Macronnak van több esélye a győzelemre – bár nem egy a biztosnak tűnő előrejelzésre cáfolt rá a végeredmény a közelmúltban.

Sok múlik Fillon és Mélanchon szereplésén, amely Macron és Le Pen párharcát is befolyásolhatja – miközben nem szabad elfelejteni, hogy a két előbbi sincs nagyon leszakadva az esélyesebbnek tartottaktól. Az elnökválasztáson 11 jelölt áll rajthoz.

Macron nem véletlenül legutóbb inkább Mélenchon potenciális szavazóinak megszerzésére koncetrált, amikor kijelentette: a radikális baloldali jelölttel Franciaországból „Kuba lenne napsütés nélkül”, vagy „Venezuela olaj nélkül”. Mélenchon Franciaország (újbóli) kilépését ígéri a NATO-ból, amelynek alapító tagja volt, ám 1966 és 2009 között nem vett részt a hadműveletek megtervezésében. Emellett újratárgyalná Párizs és az EU kapcsolatát és véget vetne a megszorításoknak.

A 40 éves Macron generációváltást ígér választóinak és Európa újraépítését. Vele szemben az EU-ból való kilépés lehetőségét hangoztatja Le Pen is, aki szerint a választóknak a globalizáció és a patriotizmus között kell dönteniük.

Rovatok