Index Vakbarát Hírportál

Észak-koreai tesztrakétákra vadászhat az amerikai hadsereg

2017. április 18., kedd 20:25 | aznap frissítve

Észak-koreai tesztrakéták lelövését fontolgatja a Pentagon, hogy demonstrálja erejét Phenjan felé - értesült a Guardian. Ezzel a lépéssel Amerika akár katonai beavatkozás nélkül is rákényszeríthetné az országot nukleáris arzenáljának leszerelésére, de a dolog számos kockázattal járhat.

Ez a stratégiai türelem vége?

A felvetés alig egy nappal azután látott napvilágot, hogy Mike Pence kijelentette, vége a Barack Obama alatt gyakorolt stratégiai türelemnek Észak-Koreával szemben. James Mattis védelmi miniszter tájékoztatta a Kongresszust a lehetőségről, de a katonaság egyelőre nem döntött arról, hogy beavatkoznak-e így. Korábban egyébként több adminisztráció is fontolóra vette az ötletet, de mindeddig mindig elvetették.

Egy amerikai tisztviselő szerint a feltételezett beavatkozás mindenképpen egy nukleáris teszt után lenne, ezzel is azt üzenve, hogy a Donald Trump által elfogadhatatlannak titulált lépésekre katonai választ adhat az Egyesült Államok. A források szerint a katonaság nem a Dél-Koreába telepítendő THAAD rakétavédelmi rendszert vetné be, hanem

Előbbi elméletet erősíti többek közt az is, hogy jelenleg is a térségbe tart az amerikai haditengerészet egy csapásmérő köteléke, melyben Aegis-rendszerrel felszerelt rombolók is tartózkodnak.

Gary Ross, a Pentagon szóvivője elmondta, jelenleg minden lehetőséget fontolóra vesznek. Ross Észak-Koreát arra szólította fel, hogy hagyjon fel provokatív, destabilizáló tevékenységével és retorikájával, Kínát pedig arra kérte, használja fel sajátos befolyását annak érdekében, hogy az ország leszerelje tiltott fegyvereit.

Túl nagy a kockázat

Szakértők szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet lenne tesztrakétákra vadászni. Többen hangsúlyozták, hogy a lépéssel könnyen elfajulhat az amúgy is feszült helyzet, ami Dél-Korea és Japán számára beláthatatlan következményekkel járna.

Úgy vélem, Kim Dzsongun szükségét érezné a kemény válaszadásnak, mert nem akarna gyengének tűnni.

- mondta Abraham Denmark, aki az előző adminisztrációban a Pentagon kelet-ázsiai térségért felelős helyettes államtitkára volt. Szerinte az akcióval valószínűleg elmérgesedne a helyzet. 

Kockázatot jelenthet az is, hogy ha az elhárítórendszer elvéti a célpontot, az bátoríthatja Észak-Koreát, míg saját szövetségeseik körében nyugtalanságot válthat ki. Ezzel kapcsolatban egy szakértő azt jegyezte meg, sokkal valószínűbb az, hogy Amerika megzavarjon egy tesztet annak érdekében, hogy a rakéta ne repüljön messze a félszigettől.

Az is felmerült, hogy egy ilyen jellegű beavatkozás legitimálhatja Kim Dzsongun politikáját, mely szerint országának szüksége van a fegyvereire, hogy választ adhasson az amerikai agresszióra.

Robert Kelly, a dél-koreai Pusan National University docense ezzel szemben azt emelte ki, hogy mivel az ENSZ megtiltotta az országnak a rakétakísérleteket, akár az összes fellőtt rakétát kilőhetnék. Szerinte nem lenne rossz ötlet leszedni legalább egyet, mivel ennél tovább nem igazán lehet elmenni.

Rovatok