Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó pillanatban keresztbe tettek a példátlan arkansasi kivégzéshullámnak

2017. április 18., kedd 11:08

Mégsem hajtják végre az Egyesült Államokban a sosem látott kivégzéshullámot, amelyre Arkansas állam készült. Most már biztos: nem végeznek ki 11 nap leforgása alatt hét (a kormányzó első terve szerint nyolc) halálraítéltet. A kivégzéshullám húsvéthétfőn, április 17-én vette volna kezdetét két rab, az egy benzinkutaslány megfojtásáért halálra ítélt Bruce Ward és a '92 óta halálsoron ülő rablógyilkos, Don Davis halálos ítéletének végrehajtásával. A sietség oka az lett volna, hogy április végén lejár a kivégzéshez használt méreginjekció egyik összetevőjének a szavatossága, és a halálbüntetést ellenzők bojkottja miatt az utánpótlás kétes.

Arkansas állam legfelsőbb bírósága hétfő délután hirdette ki a halasztást az aznap estére tervezett két kivégzésre, írja a Washington Post. Arkansasi hivatalnokok még megpróbálták fellebbezni a két halasztás egyike ellen. Az egymondatos elutasító határozat 15 perccel a kivégzési parancs lejárata előtt futott be, indoklást nem tartalmazott. Azzal, hogy a legfelsőbb bíróság megtagadta a közbelépést a halasztás ellen, végérvényesen megakadályozta, hogy az eredeti terv szerint haladjon a kivégzésekkel Arkansas. Az állami tisztviselők is elismerték: valószínűtlen, hogy ezt a két kivégzést újraütemeznék még a midazolám-készlet lejárta előttre.

A tervezett kivégzéshullámot mindeddig védő arkansasi kormányzó, Asa Hutchinson kedden korán közleményt adott ki, amiben arról írt, hogy elszomorítja a legfelsőbb bíróság döntése, de nem pesszimista a tervezett többi kivégzés végrehajthatóságával kapcsolatban. „Ez kimerítő nap volt minden érintett számára, de holnap újrakezdjük a harcot az utolsó pillanatban benyújtott fellebbezések, az áldozatok családjának történő igazságszolgáltatás akadályozásának kísérletei ellen” – írta Hutchinson.

Született ugyanis egy Arkansas szempontjából győzelemként értékelhető bírói döntés is. Az illetékes magasabb szintű bíróság felülbírálta azt a szombati bírói határozatot, amely szerint a kivégzéseket nem lehet végrehajtani, mert a méreginjekció túl sok szenvedést okoz. Ez a döntés, ha hatályban marad, mind a hét kivégzést ellehetetlenítette volna, de nem így történt. A sorozat következő két kivégzése csütörtök estére van ütemezve.

Kicsin múlt a halasztás David és Ward esetében is, akiknek az ügyvédei azzal érveltek, hogy nincsenek megfelelő mentális állapotban ahhoz, hogy kivégezhessék őket. Az arkansasi legfelsőbb bíróság 4-3 arányban döntött a halasztásról. Az arkansasi ügyészség úgy döntött, hogy Ward esetében nem fellebbez a halasztás ellen, abba belenyugodtak, de Davis ügyét az USA legfelsőbb bírósága elé vitték. Ez várt szinte az utolsó pillanatig a fellebbezés elutasításával. Ahogy a BBC írja, mire megjött a végső döntés, Davisnek már felszolgálták az utolsó vacsorát, és átszállították abba az épületrészbe, ahol feltették volna a hordágyra.

Rovatok