Index Vakbarát Hírportál

Letette a kamerát és gyerekeket mentett a szíriai fotós

2017. április 18., kedd 11:27

Emlékezetes kép marad a hétvégén történt szíriai buszos merényletről, ahogy a helyszínen tartózkodó egyik fotós egy sérült fiúval a karjaiban rohan a mentők felé.

Minden évre jut egy-egy fotó, ami a harcok szokásos borzalmain is túlemelkedve tör át az emberek ingerküszöbén. Ilyen volt 2015-ben az Alan Kurdiról, a török tengerparton holtan fekvő szíriai menekült fiúról készült kép, vagy tavaly az a felvétel, amin Omran Daqneesh, egy bombatámadás túlélője ül a mentőautóban, sokkos állapotban.

Húsvét hétvégén 126 halálos áldozata volt egy merényletnek  Szíriában, amikor egy civileket evakuáló buszos konvojt robbantottak fel merénylők Aleppó közelében. A város Rasidín nevű – lázadók kezén lévő – nyugati külterületén várakozó buszokkal két északnyugat-szíriai síita faluból, Fúából és Kafrajából szállítottak el kormányhű milicistákat a családtagjaikkal együtt. A halottak közül 98 ember a falvakból származott, a többiek a buszokat védő felkelők voltak. Az áldozatok között legalább 68 gyerek volt.

A merénylet után készült ez a kép egy helyi fotós-aktivistáról, aki kamerával és egy sérült gyerekkel a kezében rohan a mentők felé. A CNN megtalálta a férfit, akit Abd Alkader Habaknak hívnak, és mint kiderült, maga is megsérült a robbanásban. Néhány méterre volt a konvojtól, amikor az egyik segélyszállítmánynak álcázott teherautóba rejtett pokolgép felrobbant. Őt is feldöntötte a robbanás keltette lökéshullám.

"Borzalmas volt. Gyerekeket láttam magam előtt összeesni és meghalni.

A kollégákkal úgy döntöttünk, hogy letesszük a kamerákat, nem fotózunk, hanem segítünk, akin csak tudunk. Fotózni csak később kezdtem, hogy mindent dokumentáljak."

Az első gyerek, akihez odaszaladt, már halott volt. Tovább rohant a következő áldozathoz, akiről először szintén azt hitték, hogy már nem él, de amikor meglátta, hogy a fiú még gyengén lélegzik, felkapta, és rohanni kezdett vele a legközelebbi mentőhöz.

"Miközben felkaptam, a fiú erőtlenül belém kapaszkodott és rám nézett."

Ekkor készítette róla a fenti képet egy másik helyi fotós. Percekkel később egy olyan kép is készült róla, amin a földön térdelve zokog egy újabb gyerek holtteste mellett.

A roncsok közül kimentett 6-7 éves fiú sorsáról egyelőre semmit nem tudni. A mentő visszaszállította a terület felkelők uralta részébe, ahol a legközelebbi kórház található.

Rovatok