Index Vakbarát Hírportál

Egyiptom lecsapott a helyi Iszlám Államra

2017. április 20., csütörtök 14:47

Légi csapás végzett az Iszlám Állam egyiptomi sejtjének 19 tagjával, köztük 3 vezetővel is a Sínai-félsziget északi részén – írja a Reuters az egyiptomi hadsereg közleménye nyomán.

Egyiptom azután hajtott végre légi támadásokat, hogy az Iszlám Állam a héten helyi biztonsági erőket támadott meg a félsziget déli részén fekvő Szent Katalin-kolostornál. Ez az eset csak a legutóbbi volt az utóbbi hónapokban az egyiptomi keresztény közösségeket ért iszlamista támadások sorában. A szintén ebben a hónapban elkövetett két templomi bombatámadás a legvéresebb volt, ami az egyiptomi kereszténységet az utóbbi évtizedekben érte. A támadások miatt Ferenc pápa jövő héten az országba látogat.

A hadsereg közleménye szerint a támadás célpontja az Ansar Bait al-Maqdis nevű terrorszervezet tagjai voltak. Ez a csoport 2014-ben esküdött fel az Iszlám Államra, ami után át is nevezték magukat Sínai Provinciává. Azóta több száz egyiptomi katonát és rendőrt öltek meg.

Azt nem árulta el a hadsereg, hogy név szerint melyik 3 vezetővel végeztek, de annyit igen, hogy egyikőjük a szervezet egyik legprominensebb tagja volt, a másik a sharia törvényekért felelős bizottság vezetője, a harmadik pedig a kihallgatásokért volt felelős.

Rovatok