Index Vakbarát Hírportál

Légtérzárral várja Köln a populista pártot

2017. április 20., csütörtök 12:55

Köln szigorú biztonsági intézkedésekkel készül a hétvégére, amikor a populista Alternatíva Németországnak (AfD) a városban tart pártgyűlést – írja a Local német kiadása.

A rendezvény idejére 4 ezer rendőrt vezényelnek a városba, emellett öt napos légtérzárat is bevezetnek, ez csütörtöktől hétfőig lesz érvényben. A szigor oka, hogy a gyűlésre a hatóságok 50 ezer tüntetőt várnak, köztük a szélsőjobbos szimpatizánsok mellett szélsőbaloldali ellentüntetőket is, akik civil engedetlenségi akcióval tervezik lezárni a rendezvénynek helyet adó hotelhez vezető utat.

A helyi rendőrség Facebook-bejegyzést is közzétett a tiltott légtér pontos területéről:

Fellendülés és belső válság

Mindeközben az AfD-t belső ellentétek feszítik, amelyeket éppen a hétvégi gyűlésén remél megoldani, ahol döntenek a párt stratégiájáról és a listavezető személyéről.

A 2013-ban alapított euroszkeptikus, iszlám- és bevándorlásellenes populista párt az alapítás évében nem vitte át a szövetségi választás 5 százalékos küszöbét, de képviselői azóta 5 tartományi parlamentbe és az Európai Parlamentbe is bejutottak.

2015-óta viszont nem bírnak úrrá lenni azon a politikai identitásválságon, amely a neoliberális Bernd Lucke távozásával kezdődött. Lucke elsősorban az EU monetáris politikáját kritizálta, míg Petry a népszerűbb témákra koncentrált. Az akut válság 2016 nyara óta tart, mert a pártvezetés teljesen megosztott egy párttársuk holokauszt-relativizáló nézeteinek kérdésében.

Frauke Petry, a párt vezetője szerdán videóüzenetben  jelentette be , hogy nem indul az őszi parlamenti választáson, bár a pártban marad.

Rovatok