Index Vakbarát Hírportál

Valami nagyon készülődik Észak-Korea ügyében

2017. április 21., péntek 18:47

Kína "nagyfokú készültségbe" helyezte a rakétával felszerelhető vadászbombázóit egy "potenciális szituációra" számítva Észak-Koreát illetően, közölte amerikai forrásokra hivatkozva a CNN. A kínai hadügy szóvivője annyit közölt, hogy tudnak az erről szóló hírekről, de nem kívánnak információt adni. Annyit azért hozzátettek, hogy az amerikai találgatások "nem igazak". "A kínai hadsereg az Észak-Koreai határon a készültség szokásos szintjét tartja fenn", közölték. 

Az AP hírügynökség közlése szerint eközben a közösségi oldalakon terjedő videók alapján felmerült, hogy az oroszok csapatokat küldtek az észak-koreai határhoz. Ezt Moszkva hivatalosan tagadta, állításuk szerint ami a felvételeken látszik, szokásos és tervezett mozgás csupán. 

Dél-Korea viszont bejelentette, hogy ők is készültségben vannak, mivel Észak-Korea kedden ünnepli a sereg létrehozásának 85. évfordulóját, és várhatóan újabb nukleáris tesztet hajtanak végre ennek örömére, írja a Reuters.

Szájkarate lvl 99

Washington és Phenjan szóban már nagyon egymásnak feszült, utóbbi állami médiája csütörtökön azt közölte, hogy Amerika haderejét azonnal és teljesen elpusztíthatnák egy szuperhatalmas megelőző csapással.

Trump amerikai elnök viszont épp mostanában dicsérte meg Kínát a közös erőfeszítésekért, és közölte, hogy Peking "szokatlan lépéseket tett" az ügy érdekében, és hogy biztos benne, hogy Hszi-Csinping elnök "keményen próbálkozik", hogy nyomást gyakoroljon Észak-Koreára a rekétaprogramok beszüntetése érdekében, írta a Reuters.

Trump azt is mondta, hogy Amerika "jó formában van", ami Phenjant illeti. "Gyorsan fejlesztjük a hadsereget, sok minden történt az elmúlt időszakban. (...) Meglátjuk mi történik", mondta, hozzátéve: kitart amellett, hogy Kínával a mostaninál jobb kereskedelmi megállapodást tudnak kötni, ha Peking besegít.

Peking viszont amiatt aggódhat, hogy ha borul Kim Dzsongun rendszere, akkor egyrészt rengeteg menekült érkezne hozzájuk, másrészt Észak- és Dél-Korea Amerikabarát országként egyesülne újra. Emellett az amerikai katonai jelenlétnek sem különösebben örülnek a térségben. Ennek ellenére a két ország a szoros kereskedelmi kapcsolataik miatt kényszerülnek együttműködésre, pontosabban kényszeríti rá Pekinget Trump.

Akcióban az ENSZ

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hivatalosan is elítélte az észak-koreai rakétateszteket, és azonnali befejezésre szólította fel Phenjant - írta a CNN. A határozat szövege szerint aggódnak Észak-Korea destabilizáló viselkedése és az ENSZ-nek való felháborító, provokatív ellenszegülése miatt. 

A határozatot késleltette Oroszország, amely először nem akarta ratifikálni, és úgy tűnt, a szokásos vétó lesz a vége, de aztán csütörtökön közölték, hogy csak módosításokat akartak. Észak-Korea dühösen reagált, Amerikára mutogatott, mint a térség agresszorára, és azt ajánlotta az ENSZ-BT-nek, hogy inkább az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlattal foglalkozzanak.

Rovatok