Index Vakbarát Hírportál

Olasz ügyész: Migránsmentő szervezetek összejátszanak az embercsempészekkel

2017. április 23., vasárnap 19:03

Egy olasz ügyész, Carmelo Zuccaro azt nyilatkozta a La Stampának, hogy bizonyítéka van rá: a Földközi-tengeren dolgozó migránsmentő civilek összejátszanak az embercsempészekkel. Az mondta,

számolt be a BBC

Az MTI azt írja, az ügyész szavai szerint ez nem vonatkozik szerinte olyan nagyobb segélyszervezetekre, mint az Orvosok Határok Nélkül (MSF) vagy a Mentsük Meg a Gyermekeket (Save the Children). "De mások, például a máltai Moas vagy német segélyszervezetek esetében, amelyek többségben vannak, más a helyzet" - mondta Zuccaro. Arról nem beszélt az ügyész, hogy indít-e nyomozást az ügyben.

Az ilyen munkát végző szervezetek visszautasították az összejátszást, azt mondták, az egyetlen céljuk az életmentés.  Jelenleg legalább tíz nem kormányzati szervezet tevékenykedik a Földközi-tengeren Líbia partjainak közelében, köztük olyanok, mint a Jugend Rettet, a Sea Watch, Sea-Eye, LifeBoat és az SOS Mediterranée, írta az MTI.

Olasz ellenzéki pártok felszólították Marco Minniti belügyminisztert, hogy számoljon be a parlamentben a Földközi-tengeren tevékenykedő nem kormányzati szervezetek (NGO) szerepéről. "Gondoskodni fogunk arról, hogy napvilágra kerüljön a menekültdrámán meggazdagodó NGO-k piszkos játéka" - jelentette ki az ellenzéki, idegenellenes Északi Liga párt szenátusi frakcióvezetője, Gian Marco Centinaio.

A BBC emlékeztet: csak idén ezer ember fulladt bele a tengerbe Líbia és Olaszország között, a menekültek fő útvonalán, és 37 ezer embert mentettek ki eddig, ami tavalyhoz képes 40 százalékos növekedés.

Rovatok