Index Vakbarát Hírportál

Macron kampányát is megtámadták orosz hekkerek

2017. április 24., hétfő 23:45

A francia elnökválasztás első fordulóját megnyerő Emmanuel Macron kampányát megpróbálta meghekkelni egy, a GRU-hoz köthető orosz csoport, közölte a Reuters egy biztonsági céget idézve. Feike Hacquebord, a Trend Micro munkatársa jelentette be, hogy bizonyítékot talált arra, hogy a "Pawn Storm" nevű (APT 28, illetve Fancy Bear néven is ismert) hekkercsapat próbálkozott a kampányoldalon email-adathalász trükkökkel és rosszindulatú szoftverek telepítésével.

A szakember azt mondta, hasonló technikákról, sőt, ugyanarról a szereplőkről van szó, mint az amerikai Demokrata Párt meghekkelésénél, és mint Merkel pártjának hekkelési kísérleténél 2016 április-májusában.

Oroszország tagadott bármiféle beavatkozási kísérletet.

A biztonsági szakértők szerint a Pawn Storm módszere, hogy kivárnak az ellopott dokumentumok kiszivárogtatásával, úgyhogy nem kizárt, hogy a május 7-i második fordulóra időzítenek ilyesmit. A francia kormány biztonsági ügynöksége, az ANSSI megerősítette a támadás tényét, de nem kommentálta, hogy oroszok lennének a háttérben.

"Amit tudunk, az az, hogy a Pawn Storm klasszikus módszeréről van szó", közölték. "Mindazonáltal nem kötjük senkihez, mert könnyen manipulálhatók lennénk, a támadó bárkinek kiadhatja magát", mondta. Macron kampánycsapata egyelőre nem szólalt meg. 

Az oroszokkal kritikus Macron az oroszbarát Le Pennel mérkőzik meg a második fordulóban. Az elnökválasztásról az alábbi aktában olvashatnak bővebben.

Rovatok