Index Vakbarát Hírportál

Egy 12 éves magyar hegymászó-rekorder is meghalt a romániai lavinaomlásban

2017. április 24., hétfő 08:58 | aznap frissítve

Ahogy szombaton megírtuk, két kamasz vesztette életét, amikor megindult egy lavina a Retyezát-hegységben.

A Blikk cikke szerint egyikük a magyar Gulácsi Erik volt, aki fiatal kora ellenére gyakorlott alpinista volt, idén a legfiatalabb európaiként mászta meg Amerika legmagasabb csúcsát, a 6962 méter magas argentínai Aconcaguát. A másik áldozat, a 14 éves Dor Geta Popescu is túl volt már számos 6 ezer méter feletti csúcshódításon. A Bors úgy tudja, hogy mindketten a Brassó megyei Montan Altitudine hegymászóklub és a román alpinista szövetség igazolt sportolói voltak.

A két gyerek öt felnőtt kíséretében indult megmászni a Pelága-csúcsot, annak ellenére, hogy pénteken a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztető jelzést adtak a Retyezát-hegységre. A Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője, Ovidiu Bodean szerint nagy valószínűséggel maguk a hegymászók idézték elő a lavinát.

Az öt felnőtt közül hárman megsérültek, de társaik segítségével sötétedés előtt lejutottak egy menedékházhoz. Egyes információk szerint a gyerekek szülei is a csoportban voltak. A Bors szerint Hunyad megyei rendőrség bűnvádi vizsgálatot indított, és már három embert kihallgatott a csoport tagjai közül. Ha bebizonyosodik, hogy emberi mulasztás okozta a balesetet, akkor gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelhetnek vádat.

Gulácsi Erik argentínai túráját támogatta az Allview Mobile is, a reklámfilmet itt nézheti meg.

Rovatok