Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett Trump tengeralattjárója Észak-Koreához

2017. április 25., kedd 13:24

Dél-Korea megnyugtatására megérkezett az amerikai Michigan atom-tengeralattjáró, amelyet Washington az észak-koreai katonai gyakorlatok miatt rendelt a félszigethez.

A tengeralattjárót hamarosan az atommeghajtású repülőgép-hordozó érkezése követi. A Carl Vinson egy hónapot tölt a félsziget közelében. Phenjan korábban már jelezte: kész arra is, hogy elsüllyessze az amerikai repülőgéphordozó anyahajót – amely nem egészen egyértelmű okok miatt egy ideig nem Észak-Korea felé tartott Szingapúr felől.

A Kim Dzsongun vezette kommunista rezsim az ország hadserege megalakulásának 85. évfordulóját ünnepelve hajtott végre nagyszabású nehéztüzérségi gyakorlatot, amely egyúttal Dél-Koreának küldött figyelmeztetés volt a nukleáris fegyverrel rendelkező északiak részéről. Ez azonban nem zárja ki, hogy az ország eközben valójában hatodik kísérleti atomrobbantására készül.

Phenjant atombomba előállításán és célba juttatásán dolgozó programjában nem állították meg a nemzetközi szankciók sem.

Donald Trump hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagállamainak nagyköveteivel találkozva kijelentette, hogy Phenjan valódi fenyegetést jelent ezért a jelenlegi helyzet nem tartható fenn. Az Egyesült Államok elnöke szerint az ENSZ-nek meg kell oldania a problémát, amelyet Észak-Korea évtizedek óta jelent. Szokatlan az is, hogy Trump szerdára a Fehér Házba hívta a szenátust Észak-Korea ügyében.

Phenjan egyetlen szövetségese Peking, amely mindenkit óva intett a meggondolatlan lépésektől, beleértve Észak-Koreát is.

Rovatok