Index Vakbarát Hírportál

Szolidaritásból minden nő viselhetne fejkendőt

2017. április 27., csütörtök 13:28

Hatalmas felháborodást keltett Alexander Van der Bellen osztrák államfőnek az a most nyilvánosságra kerülő nyilatkozata, ami szerint meg kellene kérni minden nőt, hogy viseljenek fejkendőt, írja az MTI. Van der Bellen szerint ez egy gesztus lenne a vallási okok miatt fejkendőt viselők irányába.

Az osztrák államfő még márciusban, a bécsi Európai Unió Házban tartott pódiumbeszédében beszélt arról, hogy a német megszállás idején a nem zsidó származású dánok a zsidókkal való szolidaritásuk miatt maguk is felvették a sárga csillagot. Szerinte a fejkendő viselése enyhítené a az erős iszlamofóbiát.

Ausztriában nem aratott sikert a kijelentés. A Kurier nevű lap szerint az államfő elkövette az első hibáját, míg a Die Presse szerint át kellene gondolnia a mondanivalóját, mielőtt kimondja. Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára integrációpolitikai ámokfutásnak nevezte a kijelentést, és Van der Bellennek inkább a fejkendőviselés által elnyomott nők harcát kellene segítenie.

Az államfő Facebook oldalán megjelenő közlemény szerint Van Der Bellen csak a fejkendőt viselők megbélyegzése ellen akart felszólalni, és bár nem híve a fejkendőviselésnek, de Ausztriában szólásszabadság van, és a nőknek joguk van eldönteni, hogy mit hordanak. 

Rovatok