Index Vakbarát Hírportál

Szabadkán ideiglenes lakásokat építenek a migránsoknak, a helyiek ellenzik

2017. április 27., csütörtök 10:04 | aznap frissítve

Ideiglenes lakásokat építenek a migránsoknak a szerb-magyar határhoz közeli Szabadkán, ám a tervet a helyiek ellenzik, írja az MTI a Magyar Szó című újvidéki napilap, valamint a szabadkai Pannon RTV beszámolója alapján.

A tervek szerint nyáron kezdenék el építeni a hat, egyenként negyven négyzetméteres lakást, illetv e kis házat nem messze a város központjától. Később ezekben a lakásokban is időseket szállásolnának el, az objektumok ugyanis a gerontológiai központ területén találhatóak. A 30 millió dináros (76 millió forint) projektet Norvégia támogatja. A bevándorlócsaládok ideiglenesen, legfeljebb egy évig használhatnák az objektumokat azzal a feltétellel, ha hivatalosan is benyújtják menedékjogi kérelmüket. 

A beszámolók szerint a szabadkaiak többsége elítéli és ellenzi az elképzelést. Sokan a közösségi oldalakon tiltakoznak a tervek ellen.

Szerbiában mintegy 7 ezer menekült tartózkodik, közülük senki nem adott be menedékjogi kérelmet, közölte a szociálisügyi államtitkár. A nyugat-balkáni országban öt állandó és tizennégy ideiglenes befogadóközpont van. A tervek szerint azonban hamarosan bezárják a horvát határhoz közeli Sidben található központot, viszont a román határhoz közeli Nagykikindán új központot nyitottak, ahol 250 embert tudnak elszállásolni.

Az intézkedéseket az indokolta, hogy míg a Bánságba egyre több bevándorló érkezett, a horvát határnál pedig egy betörés után a helyiek is a menekültek eltávolítását, illetve a befogadóközpont bezárását követelték. Az ott tartózkodókat más központokba szállították.

Rovatok