Index Vakbarát Hírportál

Terrorellenes razzia volt éjjel Londonban

2017. április 28., péntek 07:30 | aznap frissítve

Terrorellenes rajtaütést hajtott végre csütörtök éjjel London északnyugati városrészében a Scotland Yard egy fegyveres egysége, írja az MTI.

Egy fiatal lányt meglőttek

A Willesden nevű negyed egyik házában lezajlott akcióban három embert - egy 16 éves fiút, egy 20 éves nőt és egy 20 éves férfit - őrizetbe vettek. Egy húszas éveiben járó fiatal nőt lövés ért, őt kórházba szállították, ahol rendőrségi őrizet mellett kezelik. A Scotland Yard beszámolója nem tér ki arra, hogy ki és miért nyitott tüzet.

A rendőrség nem sokkal később a délkelet-angliai Kent megyében is őrizetbe vett egy 43 éves nőt. A rajtaütések után több helyszínen házkutatások kezdődtek. Az akció előtt a londoni lakóházat és az őrizetbe vett embereket a rendőrség terrorelhárító egységei megfigyelés alatt tartották.

A parlamentnél is elfogtak egy férfit

A hatóság szerint a csütörtök esti razzia nincs összefüggésben azzal a néhány órával korábbi akcióval, amelyben a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egyik fegyveres osztaga a londoni parlament közelében őrizetbe vett egy 27 éves férfit - ott ahol nemrégiben terrortámadás történt.

A parlamentnél elfogott férfinél késeket találtak, terrorcselekmény előkészületének vagy terrorcselekményre uszító tevékenységnek a gyanújával vették őrizetbe. A pénteki brit sajtó értesülései szerint a londoni muszlim közösség hívta fel a rendőrség figyelmét a brit állampolgárságú, de külföldön született férfi gyanús viselkedésére, és ekkor kezdődött megfigyelése, amely csütörtöki elfogásához vezetett.

A Scotland Yard szerint nincs közvetlen terrorveszély.

Írországban is elfogtak egy terroristagyanús párt

Írországban is őrizetbe vettek egy terroristagyanús párt csütörtökön. A húszas éveiben járó nő és férfi a gyanú szerint iszlamista terrorizmussal áll kapcsolatban. Az ír rendőrség közlése szerint a párt a délkelet-írországi Waterford városában vették őrizetbe egy bérelt lakásban. A férfi ír, a nő brit állampolgár.

A lakásban a rendőrök mobiltelefonokat, számítógépeket foglaltak le. A páros őrizetbe vételét másfél éves rendőri művelet előzte meg.

Rovatok