Index Vakbarát Hírportál

Találja meg a tíz apró különbséget az orosz és a magyar külügy közleménye között

2017. április 28., péntek 19:52

Macedóniában elszabadultak az indulatok, miután a parlament elnökének megválasztottak egy albánt, erre szélsőségesek támadtak az épületre, ahol újságírókat és politikusokat vertek. Bővebben itt olvashat a csütörtöki eseményekről.

Miután kiborzongtuk magunkat, jön a csavar, ugyanis az orosz és a magyar kormány - negyedórás különbséggel - jelentetett meg közleményt, amelyben - nem a támadókat - hanem valami teljesen mást ítéltek el. Hogy egészen pontosak legyünk, a magyar Külügyminisztérium az MTI-ben 11:59-kor megjelent közleményt rakta ki 12.17-kor a kormány.hu honlapjára, míg az orosz külügyminisztérium ottani idő szerint 13.32-kor (magyar idő szerint 12.32-kor).

A magyar külügyminiszter így foglalt állást az MTI szerint:

„Amit Macedóniában látunk, az a sorozatos külső beavatkozások következménye, és világosan mutatja, milyen veszélyekkel jár, ha egy ország életébe kívülről beavatkoznak.

Macedóniának korábban stabil kormánya volt, amely egymás után öt választáson is győzni tudott.

"Az elmúlt két-három évben azonban egymást követték a durva beavatkozások Macedónia belső ügyeibe. Több ezer kilométerre lévő országok nagykövetségei diktálták a választási időpontokat, Soros Györgyhöz kötődő szervezetek finanszírozták a kormányellenes akciókat, a kisebbségi pártokat pedig egy szomszédos ország kormánya látta el utasításokkal.". Mindennek következménye elszomorító: instabilitás, fejetlenség, erőszak.

"Macedónia példája világosan mutatja, milyen veszélyekkel jár, ha egy ország életébe kívülről beavatkoznak" - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.”

És akkor most jöjjön az orosz külügy közleménye:

„Az EU hivatalos képviselői, néhány európai ország nagykövetei és az Egyesült Államok nagykövete elszántan dicsérték az új "parlamenti felszólalót", aki véletlenül éppen az Albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg korábbi harctéri parancsnoka. Ez az összehangolt és gyors válasz minden kétséget kizáróan azt igazolja, hogy ezek előre megtervezett akciók voltak, a macedón ellenzék "külföldi felügyelői" pedig szándékosan szemet hunytak felette. Ez szintén alátámasztja a tényt, hogy a Macedón Köztársaságban fennálló jelenlegi belpolitikai krízist leginkább a belügyeibe történő nyílt beavatkozás okozta.”

Rovatok