Index Vakbarát Hírportál

Trump azt hitte, könnyebb lesz elnöknek lenni

2017. április 28., péntek 10:52 | aznap frissítve

Szerettem a korábbi életemet, sokféle dolgot csináltam egyszerre, de most több munkám van, mint korábban. Azt hittem, könnyebb lesz

– mondta Donald Trump amerikai elnök a Reutersnek adott interjújában. Hozzátette, hogy nagyon hiányzik neki több dolog az előző életéből, például a vezetés:

Szeretek autót vezetni. És most nem vezethetek soha

– mondta és hozzátette, hogy az is furcsa neki, hogy mennyire nincs magánélete, hogy folyamatos testőrségi felügyelet alatt áll. Szerinte a korábbi celeb élet sokkal könnyebb volt, mint az elnöki.

Trump Észak-Koreáról is beszélt. Azt mondta, "abszolút esély van arra, hogy nagy-nagy konfliktusba" torkolljon a válság Észak-Koreával. Ám hangsúlyozta, hogy kormányzata békés eszközökkel szeretné megoldani a korábbi amerikai elnököket is gyötrő válságot.

"Diplomáciai úton szeretnénk megoldani a dolgokat, de ez nagyon nehéz" - szögezte le, s ismételten utalt arra, hogy bár kormánya diplomáciai lépéseket és további szigorú gazdasági szankciókat tervez, nem zárja ki a katonai megoldást sem. Az észak-koreai válságot a jelenlegi legnagyobb globális kihívásnak minősítette. (via MTI, 444.hu, Reuters)

Trump azt is újra elővette, hogy újratárgyalnák a Dél-Koreával kötött 2007-es kereskedelmi egyezményt. Az interjú után a május 9-i elnökválasztásra készülő elnökjelöltek is reagáltak, még a Dél-Koreába szállított amerikai rakétavédelem újratárgyalása is felmerült. A két esélyes jelölt egyaránt enyhébb viszonyra törekedne Kim Dzsongun rezsimével, amivel majd Washingtonban is számolniuk kell.

Trump azt is mondta, hogy most már annyira jónak látja a kapcsolatait az Észak-Korea megoldásban is kulcsfontosságúnak tartott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy nem beszélne csak úgy telefonon a tajvani elnökkel. Megválasztása után még fogadta a tajvani elnök telefonját, amit Kínában meglehetősen nehezményeztek, és mindenképpen el akarták érni, hogy Trump álljon ki az Egy Kína elve mellett.

Tillerson tárgyalásokról is beszélt

Közben Rex Tillerson amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy a Trump-kormányzat nyitott a közvetlen tárgyalásokra is Észak-Koreával a nukleáris programról, ami fontos változást jelentene Washington eddigi álláspontjában. „Nyilvánvalóan így oldanánk meg legszívesebben ezt az egészet" – mondta az NPR-nek.

Tillerson azt is hangsúlyozta, hogy nem akarnak rezsimváltást, és a Koreai-félsziget gyors újraegyesítése sem a céljuk. „Mi egy atomfegyvermentes félszigetet akarunk, ami teljességgel megfelel a régióban más országok céljainak" – mondta.

Rovatok