Index Vakbarát Hírportál

Újabb kiskorúakat akarnak kivégezni Szomáliában

2017. április 28., péntek 20:46 | aznap frissítve

Az Amnesty International felszólította a félautonóm észak-szomáliai Puntföld régiójának hatóságait, hogy függesszék fel egy 15 éves és egy 17 éves fiú kivégzésének a végrehajtását. Azzal vádolják a két kiskorút, hogy terrortámadásban vettek részt, ezért halálra ítélte őket egy katonai bíróság.

„Tisztességes eljárás keretében, kiskorúak bírósága előtt kell pert indítaniuk a kiskorúak ellen, a halálbüntetés alkalmazása nélkül" - írta a nemzetközi jogvédő szervezet közleményében.

A két fiút három közalkalmazott halálával kapcsolatban találták bűnösnek. A vádlottak tagadták, hogy közük lenne a februári merénylethez, valamint az azt végrehajtó al-Shabaab nevű szomáliai terrorszervezethez.

A hozzátartozók szerint a fiúk kihallgatásuk során megerőszakolták, megverték, áramütésekkel kínozták őket, és égő cigarettákat nyomtak el a nemi szerveiken annak érdekében, hogy vallomást csikarjanak ki belőlük.

A szörnyű kínzásokról szóló beszámolókat teljes körűen és függetlenül ki kell vizsgálni,

azok elkövetőit pedig felelősségre kell vonni" - jelentette ki Michelle Kagari, az AI afrikai részlegének igazgató-helyettese.

Április 8-án gyorsított bírósági eljárást követően öt - 14 és 17 év közötti - fiút végeztek ki. A szintén kínzásokról beszámoló fiatalkorúaktól a jogi segítséget is megtagadták.

"Az Amnesty International a halálbüntetést kegyetlennek, embertelennek és megalázónak tartja, és mindenkor ellenzi, függetlenül az elítélttől, a bűncselekménytől, a bűnösségtől, vagy az ártatlanságtól" - foglalt állást a szervezet közleményében.

A legutóbbi kivégzések kapcsán bírálta a mogadishui kormányt csütörtökön a Szomáliába látogató uniós küldöttség is, mely felszólította a helyi vezetést, hogy vezessen be azonnali moratóriumot a halálbüntetés tekintetében.

Rovatok