Index Vakbarát Hírportál

1628 embert vittek el a rendőrök Törökországban

2017. április 29., szombat 18:26

Összesen 1628 embert vettek őrizetbe Törökországban a "Békét Törökországnak" fedőnevű kiterjedt, országos szintű biztonsági művelet keretében, jelentették be az MTI szerint a török biztonsági szolgálatok szombaton. Az Anadolu török hírügynökség szerint a művelet péntek este kezdődött. Razziákat tartottak az ország 81 tartományában lévő "stratégiai körzetekben" és nyilvános helyszíneken.    

Több mint 71 ezer tiszt vett részt az akcióban a török rendőrség  terrorizmus, kábítószer-kereskelem, szervezett bűnözés és embercsempész elleni részlegeiből, együttműködtek a csendőrséggel és a parti őrséggel is. Helikoptereket és nyomkereső kutyákat is bevetettek. A biztonsági szervek közleménye szerint a mérleg az 1628 őrizetbe vetten túl:

A közleményből az nem derül ki, hogy milyen bűncseleménnyel gyanúsítják az elfogott embereket.

Az MTI felidézi, hogy az Anadolu hírügynökség három napja, szerdán azt jelentette: elfogatóparancsot adtak ki Törökországban 3224 ember ellen. Őket a  2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatához fűződő állítólagos kapcsolatuk miatt keresték. Aznap őrizetbe is vettek 1013 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a gülenista mozgalomnak a rendőrségbe beépült tagjait irányították.    

A szerdai rajtaütés-sorozatot az idei év eddigi legnagyobb török razziájának nevezték. Az is országos akció volt, és mintegy 8500 rendőr vett benne részt. Akkor Süleyman Soylu török belügyminiszter azt mondta, hogy a rajtaütések még folytatódni fognak. Szerinte a gyanúsítottak "az állam szabályait semmibe véve alternatív rendőrséget próbáltak kialakítani". Soylu a szervezkedés megroppantására irányuló legfontosabb lépésnek nevezte a szerdai razziát.    

A belügyi tárca legutóbb április 2-án közölt összefoglaló adatai szerint tavaly július 15. óta 113 260 embert vettek őrizetbe Törökországban a hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben, közülük 47155-öt előzetes letartóztatásba is helyeztek, köztük rendőröket, katonákat, tábornokokat, bírákat és ügyészeket.

"Békét Törökországnak" művelet mellett  más fejlemény is volt: szombaton  a török kormány hivatalos közlönye arról számolt be, hogy újabb több mint 3900 közalkalmazottat elbocsátottak.  A z MTI szerint azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban állnak "terrorista szervezetekkel és az állam biztonságát fenyegető struktúrákkal". Nem nevezik meg, hogy milyen struktúrákról van szó, de itt is Gülen személyét engedi sejtetni a közlemény. Állami alkalmazottakat érint az intézkedés, elsősorban börtönőröket, tisztviselőket, akadémikusokat, valamint a vallásügyi minisztérium alkalmazottait. A tavalyi puccskísérlet óta közel 120 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel.

Rovatok