Index Vakbarát Hírportál

Brexit: a brit választások után indul a tárgyalás

2017. április 29., szombat 17:15

Hamar megszavazta az Európai Tanács a brexit menetrendjét, amelyet még Donald Tusk mutatott be március 31-én – írta a BBC. Az Európai Tanács elnöke szerint az EU készen áll a tárgyalásokra, amelyek a britek előrehozott választása miatt csak június 8-a után kezdődhetnek meg. A befejezésre szűk két évet szán az EU: 2019 március végéig kell befejezni a szigetország kilépési folyamatáról szóló tárgyalásokat. Tusk twitteres bejegyzése szerint az EU delegációja tisztességes és határozott felhatalmazással fog rendelkezni az Egyesült Királysággal folytatandó tárgyalásokhoz.

London nem siette el a kilépési tárgyalások megkezdését, sőt, a szándék hivatalos benyújtását sem, hiába telt el az erről szóló népszavazás óta már 10 hónap. A tárgyalásra felhasználható időt Theresa May szűkítette tovább azzal, hogy javaslatára a brit parlament előrehozott választásokról döntött, noha a kormányfő korábban kizárta ennek lehetőségét.

Tusk szerint akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés ügyéről – írta az MTI.

Elemzők szerint nem várhatók komolyabb viták a szombati ülésen, mivel a tagállamok képviselői már a héten megegyeztek a közös tárgyalási pozícióról. A résztvevők érinthetik a jelenleg Londonban működő uniós ügynökségek – az Európai Bankhatóság (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – költözésének kérdését, valamint a Törökországgal kapcsolatos uniós politikát is.

May jól kalkulálhatott azzal, hogy a tárgyalások megkezdéséhez szükséges stabil felhatalmazás fontosságára hivatkozva mégis az előrehozott választások mellett döntött: a felmérések alapján a konzervatívok nagyobb többséget szerezhetnek, mint amennyivel jelenleg rendelkeznek: 42-46 százalékra számíthatnak, míg a Munkáspárt legfeljebb 22-26 százalékra, a liberálisok 11-re.

Rovatok