Index Vakbarát Hírportál

Ejtik a Germanwings katasztrófa után hozott biztonsági szabályt a németek

2017. április 29., szombat 00:38

A német légitársaságok elhagyják azt a szabályt, amit a Germanwings gép 2015-ös katasztrófája után hozott az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA). Akkor a másodpilóta Andreas Lubbitz magára zárta a pilótafülkét amikor ott egyedül maradt, és közel 700 kilométer per órás sebességgel az Alpokba vezette a gépet, feltehetőleg szánt szándékkal, és 150 embert ölt meg. 

Az esetre reagálva az EASA rögtön meghozott egy szabályt, hogy nem tartózkodhat egyedül senki a pilótafülkében, ugyanis az eset megakadályozható lett volna, ha valaki belülről kinyitja a pilótafülkét. Ezt a szabályt már tavaly enyhítették, amikor az adott légitársaságra bízták, a pilótafülkére vonatkozó biztonsági szabályokat.

A német légitársaságokat összefogó BDL szövetség minden légitársasággal egyeztetve arra jutott, hogy sokkal több veszélyt rejt a szabály, mivel többször és kiszámíthatóbban nyílik a fülke ajtaja, ami megnöveli az esélyét, hogy illetéktelen ember berontson oda. A szabályt június elsején fogják feloldani. 

(BBC)

Rovatok