Index Vakbarát Hírportál

Többezer nőt műtött feleslegesen egy brit sebész

2017. április 29., szombat 11:45

Ian Patersont, egy 59 éves brit sebészt 19 esetben bűnösnek talált a bíróság, miután kiderült, felesleges műtéteket végzett a páciensein. 350 nő viszi az ügyet a legfelsőbb bíróságra. Paterson gyakran mellrákot diagnosztizált az egészséges nőknél is, mások diagnózisát jócskán eltúlozta.

Egy, a BBC-nek megszólaló nő

16 éves korában talált csomót a mellében, 19 éves korára 4 műtéten esett át, amiből, mint kiderült, 3 teljesen felesleges volt. 

Paterson 4,424 operációt végzett, és még további több ezer beteget kezelt magánpraxisban. Összesen többezer nő lehet érintett az ügyben. A sebész most óvadék ellenében szabadlábon van, a tárgyalás májusra van kitűzve.

Az orvos a felesleges műtéti kockázaton kívül még a rák kiújulásának is kitette a nőket akiket operált: a mastectomia, azaz a mellamputáció egy olyan formáját találta ki, amivel az eredeti mellszövet egy részét esztétikai okokból meghagyta (ezt ő maga "dekoltázsbarát mastectomiának" nevezte). A férfi egyébként megbízható benyomást keltett, a páciensei úgy érezték, nem is lehetnének jobb kezekben. 

Paterson a műtétek utáni jutalékért hazudott a betegeinek,

a tárgyalás legnagyobb kérdése az, hogy lehet, hogy mindeddig büntetlenül praktizálhatott, és lehetnek-e még ilyen felderítetlen kiskapuk a nemzeti egészségbiztosítási rendszerben. Paterson kollégái már korábban is jelezni akarták a problémát a kórház igazgatóságának. A Spire Healthcare, egy orvosi cég akik a Patersont alkalmazó kórházat is működteti közleményben kért bocsánatot az esetekért.

Rovatok