Index Vakbarát Hírportál

Orbán hajlandó átgondolni a CEU ügyét

2017. április 29., szombat 11:53 | aznap frissítve

A Fidesz uniós pártcsaládja azt kéri a kormánytól, hogy függessze fel a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos határidőket, és kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a CEU ügyében. Az Európai Néppárt félrevezetőnek tartja a nemzeti konzultációt, és elviselhetetlennek nevezte a Fidesz EU elleni támadásait.

Ahogy arról korábban írtunk, a Néppárt és a Fidesz közti súrlódásokat szombaton próbálták lerendezni. Az uniós csoport elnöksége reggel ült össze Orbán Viktorral, hogy a magyar ügyeket megvitassák és levonják a következtetéseket az elmúlt napok fejleményeiből.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a CEU-törvény miatt. A néppárti vezetők arra kérték Orbán Viktort, hogy a megszabott egy hónapos határidőn belül a testület jogi aggályainak figyelembevételével hangolja össze a magyar felsőoktatási törvényt az uniós szabályokkal. A Politicónak annyit tett még hozzá Siegfried Mureșan, a Néppárt szóvivője, hogy ha nem, akkor „szankciók lesznek a terítéken”.

A találkozó után a szóvivő arról beszélt, hogy Orbán kész teljesíteni az Európai Néppárt feltételeit. A Politico beszámolója szerint Manfred Weber néppárti frakcióvezető felszólította Orbán Viktort, hogy tartsa tiszteletben a tudomány szabadságát, és ne viselkedjen úgy, mint a lengyel kormány. A Reuters beszámolója szerint Weber nem mondta el, hogy szabtak-e határidőt Orbán Viktornak, de azt mondta

A budapesti intézkedések nem elfogadhatóak, az akadémiai szabadságot garantálni kell, tehát a vita a bíróság előtt van. Ha jól reagál (Orbán), akkor csapatember, ha nem, akkor annak következményei lesznek.

A csapatember kifejezést a lengyel Kaczynskival szemben használta, akivel szemben az az előnye Orbánnak Weber szerint, hogy vele tudnak beszélni. Felszólították a magyar miniszterelnököt, hogy hajtsa végre az Európai Bizottság ajánlásait a CEU-ügyben indított kötelezettségszegési eljárás kapcsán.

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke szerint a csoport „azt szeretné, hogy a CEU maradjon nyitott”.

A tárgyaláson azt is kérték, hogy a kormány függessze fel a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos határidőket, és kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a CEU ügyében. De emellett azt is kiemelték, hogy az NGO-k, civil szervezetek természetes alkotóelemei egy egészséges demokráciának. 

A néppárti siettetésnek nagy a jelentősége. Az Európai Bizottság a válaszra adott egy hónapos határidőt, ami még messze nem az eljárás vége. Az uniós ellenőrző testület csak hosszú pereskedés után büntethetne, miközben jó eséllyel leketyegnének a CEU-törvény szorosabbra vett határidői. Így az egyetemnek valószínűleg rég be kellene fejeznie a működését a mostani formájában, mire a Bizottság módosíttatni tudná a jogszabályt. Orbán Viktor szerdán még úgy nyilatkozott, hogy a kötelezettségszegési eljárásban a végsőkig kitartana.

Rogán Antal úgy nyilatkozott, hogy Magyarország kész minden kérdésben folyamatosan tárgyalni az Európai Bizottsággal.

„Bármilyen jogi eljárás indul ellenünk, akkor a kormány természetesen komolyan fontolóra vesz minden egyes jogi érvet, amit az Európai Bizottság közöl”

– hangsúlyozta. A miniszter szerint Orbán Viktor a szokásos védekezést húzta elő: „mi úgy ítéljük meg, hogy a Magyarországon működő Soros alapítású Közép-Európai Egyetem létét semmilyen jogszabály-módosítás nem fenyegeti”.

Kiakadtak az EU elleni támadásokon

A CEU-ügy mellett szó volt a kormány Brüsszel-ellenes kampányáról is.

A Fidesz folyamatos Európa elleni támadásai „elértek egy szintet, amit nem tudunk elviselni”, a „mélységesen félrevezető” nemzeti konzultáció EU-val szembeni hangvétele pedig „elfogadhatatlan”.

A Néppárt kifejezetten Unió-párti, és szerintük talán nem kell emlékeztetni Orbán Viktort, hogy a brüsszeli döntéseket az európai – köztük a magyar – kormányok és az Európai Parlament együttesen hozzák meg, amelyben a magyarok megválasztott képviselői is ott ülnek.

Orbán Havasi Bertalanon keresztül erről úgy nyilatkozott, hogy szerinte a nemzeti konzultáció nem Európa-ellenes, "éppen ellenkezőleg, azt a célt szolgálja, hogy közös erővel megreformálják az Európai Uniót" - írja az MTI.

Rovatok