Index Vakbarát Hírportál

Orbán után Ficónak is gyanúsak a civilek

2017. április 29., szombat 21:33

Jó ötletet adhatott Orbán Viktor a szlovák miniszterelnöknek a külföldi ügynöközős törvény tervével. Robert Fico szerint is érdemes megfontolni, hogy a nem kormányzati szervekkel kapcsolatos szabályozást átgondolják – írta a Sme.sk. A szlovák kormányfő erről azután beszélt, hogy Orbánnal találkoztak a Visegrádi Négyek vezetői Brüsszelben, a brexit irányelveit megvitató EU-27-ek Európai Tanácsának ülése után.

Orbán civiltörvénye és a lex CEU miatt az Európai Néppárt (EPP) ülésén is téma volt a magyar helyzet. Orbán az EPP-s találkozót Fico szerint grillpartihoz hasonlította. A szlovák kormányfő nem kommentálta közvetlenül a magyar helyzetet, de lényegében mégis kiállt az EU-ban kifogásolt magyar civiltörvény tervezete mellett, kijelentve, hogy szerinte is fontos tudatosítani, kik állnak mögöttük és milyen külföldi forrásokból finanszírozzák őket.

Arra nem tért ki, hogy Szlovákiában vannak magyar finanszírozásból működő nem kormányzati szervezetek is, akik potenciálisan ugyanígy külföldi ügynökökké válhatnak, ha Fico valóban hasonló törvényt léptetne életbe, mint amilyet Magyarországon tervez a kormány.

Rovatok