Index Vakbarát Hírportál

Duterte meghívást kapott a Fehér Házba

2017. április 30., vasárnap 07:49

A kábítószerezéssel kíméletlen harcot folytató Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek államfője meghívást kapott Donald Trump amerikai elnöktől Washingtonba - írja az MTI. A két elnök előtte "nagyon barátságos" telefonbeszélgetést folytatott egymással, főleg Észak-Koreáról, de szóba került Duterte kábítószerellenes küzdelme is.

Hogy mikorra szól Duterte meghívása a szövetségesi kapcsolat megvitatására, arra nem tért ki a közlemény, de azt már tudni lehet, hogy Trump novemberben a Fülöp-szigetekre utazik, hogy részt vegyen ázsiai országok csúcstalálkozóin.

Felszámolná a drogot

Rodrigo Duterte tavaly nyári hivatalba lépése óta könyörtelen harcot hirdetett a kábítószeres bűncselekmények akár csak feltételezett elkövetői ellen. Arra bíztatta a hatóságokat és a lakosságot is, hogy bátran végezzenek bárkivel, aki szerintük kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható. Emiatt már több ezren haltak meg az országban rendőri akciók során és tisztázatlan gyilkosságokban. Jogvédő szervezetek szerint Duterte emberiesség elleni bűnöket követ el.

A hagyományosan az Egyesült Államok szövetségesének számító Fülöp-szigetek elnöke hivatalba lépése óta több olyan nyilatkozatot és diplomáciai lépést is tett, melyekkel arra utalt, hogy országa lazíthat a szoros amerikai szövetségen, és Oroszországhoz és a térségben meghatározó Kínához közeledne.

Rovatok