Index Vakbarát Hírportál

Halott gyerekekkel érvelt a szenátor Trump fegyverpolitikája ellen

2017. április 30., vasárnap 00:36

Iskolai lövöldözésekben meghalt gyerekek fényképeivel tiltakozott Connecticut szenátora Donald Trump a szabad fegyverhasználatot támogató nézetei ellen – írta a New York Times. Az amerikai elnök egy szimbolikus látogatással is kiállt az alkotmányból eredeztetett – bár annak szövegéből nem egyértelműen következő – szabad fegyverviselés mellett: pénteken megjelent a fegyvertartásért fellépő lobbiszervezet (NRA) kongresszusára, amire Ronald Reagan 34 évvel ezelőtti gesztusa óta nem volt példa.

A demokrata Christopher Murphy szerint azonban tovább kellene szigorítani a fegyvertartást, ezért twitteres bejegyzésében gyermekáldozatokkal szembesítette az elnököt, emlékeztetve a cunnecticuti Newtonban történt iskolai mészárlásra, amelyben 26 embert, köztük 5 és 10 év közötti gyerekeket ölt meg egy 20 éves férfi. A gyilkos Adam Lanza a támadások kezdetekor édesanyját is megölte. Az asszony szintén tanárnő volt, fia az ő legálisan tartott fegyvereit használta a merénylethez, amit öngyilkossággal fejezett be.

Dylan Hockley, age 6 pic.twitter.com/YWd3RFQPCX

— Chris Murphy (@ChrisMurphyCT) 2017. április 28.

„Meg akartam mutatni Washington tétlenségének áldozatait – néhányat azokból az elvesztett életekből, amelyek azért szakadtak meg, mert az ország úszik a fegyverekben” – írta Murphy, aki szerint Washingtonon kívül mindenki átérzi a fegyveres erőszak szörnyűségeit, kivéve a „fegyverlobbi által vezérelt” Kongresszust.

Áldozatokat mutogatni nem fair

„Megdöbbentő, hogy Cris Murphy felhasználja az áldozatokat a fegyvertartás ügyében, miközben elismeri, hogy nem tudja visszatartani a bűnözőket attól, hogy bűncselekményeket kövessenek el” – ment neki a szenátornak az NRA szóvivője. Jennifer Baker szerint „az embereknek elegük van abból, hogy a politikusok megoldások helyett a közönségnek játszanak.”

Trump biztosította választóit, hogy véget vet a az alkotmány a fegyverviselésre jogalapot adó második kiegészítése elleni támadásoknak. „Többé nem tesz kísérletet a kormány az amerikaiak jogainak aláásására” – mondta az elnök, ígéretet téve, hogy soha nem fogja kétségbe vonni az emberek fegyverviselési jogát.

Az Egyesült Államokban évente 30 ezren halnak meg fegyverektől – ebben a balesetek is benne vannak –, évente 28 fegyveres gyilkosság jut 100 ezer lakosra. A szomszédos Kanadában ez a szám alig éri el az ötöt. Ugyanez a mutató Németországban mindössze 2 gyilkosság.

 

Rovatok