Index Vakbarát Hírportál

Őrjáratba kezdett az amerikai hadsereg a török-szír határon

2017. április 30., vasárnap 21:35

Őrjáratba kezdett az amerikai hadsereg a török–szír határon, miután a törökök keddi bombázásában több, az amerikaiakkal szövetséges szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milíciához tartozó katona is meghalt - írja a CNN.

Az amerikaiak által támogatott Szír Demokratikus Erőkkel (SDF) harcoló YPG állítása szerint több katonájuk is meghalt a keddi légicsapásban. Ankara tagadja, hogy szándékosan őket célozta volna, valamint azt is elmondták, szóltak az orosz és amerikai hadseregnek a bombázásokról, egy amerikai tiszt szerint azonban csupán egy órával azok előtt, így nem volt idő a lázadók kimenekítésére.

Emellett az is bonyolíthatja a dolgot, hogy a törökök szerint a YPG egy terrorista csoport. Gyakran a kedden egyébként célba vett, mind az Egyesült Államok, mind Törökország által terrorszervezetként definiált Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai alszervezeteként hivatkoznak rájuk.

Az amerikai egységek feladata nem egyszerű, most ugyanis valahogy meg kell akadályozniuk, hogy két szövetségesük konfliktusa tovább súlyosodjon. Közleményük szerint a pénteken megkezdődött őrjáratokkal azt akarják elérni, hogy partnereik az Iszlám Állam elleni harcra koncentráljanak, valamint meg akarják erősíteni elkötelezettségüket mind az SDF, mind a törökök iránt.

Törökország kimondottan nyugtalan attól, hogy amerikai zászlókat lát egy olyan konvojban, ahol a YPG rongyai is ott vannak.

– mondta Recep Tayyip Erdoğan, török államfő az őrjáratokkal kapcsolatban. Azt is hozzátette, hogy május 16-i látogatásán mindenképpen fel fogja hozni a témát Washingtonban az amerikai elnöknek. Emellett arra szólította fel Amerikát, hogy vessenek véget az együttműködésnek.

Rovatok