Index Vakbarát Hírportál

Távozik a Fehér Házból Gorka Sebestyén

2017. május 1., hétfő 08:11 | hat éve frissítve

Néhány napja még csak pletykálták, de most a CNN-nek több amerikai kormányzati tisztviselő is megerősítette: távozik a Fehér Házból Gorka Sebestyén, Trump elnök magyar származású biztonságpolitikai tanácsadója. Hogy Gorkának találnak-e másik pozíciót a kormányban, vagy teljesen elhagyja azt, egyelőre kérdéses, de a CNN forrásai szerint utóbbi az esélyesebb. A Trump legszűkebb tanácsadói csapatában már 2015, vagyis az elnökválasztási kampány korai, előkészítő fázisa óta ott levő Gorka egyszerűen túl sok botrányt kavart az elmúlt hónapokban - szól a nem hivatalos indoklás.

Gorka emigrált magyar szülők gyermeke, Londonban született, de ma már amerikai állampolgár. Rövid, de viharos fehér házi pályafutása előtt Trump kedvenc online lapjánál, a Breitbartnál volt publicista, főleg nemzetbiztonsági, és terrorizmussal kapcsolatos témákban írt, sokszor kritizálva Trump megszólalásait Kínával, Oroszországgal, és a terrorizmussal kapcsolatban. Az elnökválasztás után Trump a Nemzetbiztonsági Tanács tagjává tette, annak ellenére, hogy nem ment át a nemzetbiztonsági ellenőrzéseken.

Már a beiktatási ünnepségen nagy botrányt okozott azzal, hogy egy a 1920-ban alapított, a Horthy-rendszer új elitjéhez tartozó szervezet, a Vitézi Rend kitűzőjét viselte, ami miatt az amerikai sajtó egy része nácinak kiáltotta ki. Később előásták a múltjából azt a 2002-es esetet, amikor egy magyar parlamenti bizottságból tették ki, mert biztonsági kockázatnak minősítették a személyét (egyetemistaként egy brit katonai hírszerző csoporttal állt kapcsolatban). Gorka rengeteget szerepelt az amerikai médiában, tévében-rádióban rendszeresen ő védte Trump biztonságpolitikai lépéseit, beleértve a sokat vitatott beutazási tilalmat a muszlim országokból. A megszólalásai a főnökéhez hasonlóan erősen megosztották a közönséget.

Gorka eltávolítását egy komolyabb politikai játszma részeként értelmezi a CNN, a lépés beleillik a Nemzetbiztonsági Tanácsból a közelmúltban kitett Trump-tanácsadók sorába: Michael Flynn, és a fő Trump-stratéga Steve Bannon után lett ő a következő áldozat.

Rovatok