Index Vakbarát Hírportál

Vállalhatatlan az adócsaló pénzügyminiszter, lemond a cseh kormány

2017. május 2., kedd 14:18 | aznap frissítve

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök kedden bejelentette, még a héten benyújtja kormánya lemondását  - írja az MTI. A kormányfő a döntést azzal indokolta, hogy nem tudja tovább vállalni kormányában Andrej Babiš miniszterelnök-helyettest és pénzügyminisztert.

Miniszterelnökként nem tudok tovább felelősséget vállalni egy olyan helyzetért, ahol egy sötét múlttal rendelkező ember a pénzügyminiszter.

– mondta Sobotka, aki szerint így az egyetlen megoldás az, ha benyújtja kormánya lemondását. A koalíciós partnerpárt ANO elnökét adócsalással vádolják, Sobotka szerint pedig a gyanút még mindig nem tudta eloszlatni. Babiš egyébként tagadta, hogy bármi törvénybe ütközőt tett volna.

A legtöbben arra számítottak, hogy a kormányfő kirúgja a pénzügyminisztert, de szerinte ezzel csak mártírt csinálnának a milliárdosból. Babiš már megszólalt a lépéssel kapcsolatban, szerinte ez „egy kétségbeesett ember, kétségbeesett lépése”. 

Az ellenzék is kritizálta Sobotkát, szerintük a választások előtt bizonytalanságba taszította az országot. A Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 azt emelte ki, hogy a politikus a saját csapdájába esett, ugyanis Babiš viselt ügyei már a kormányalakításkor is ismertek voltak, ő mégis 3 évig tűrte azokat. Az ODS elnöke azt is elmondta, szerinte a kormányfő döntése tanácstalanságról és a felelősség áthárításáról szól.

A kormány lemondásának több következménye is lehet. Miloš Zeman cseh államfőnek először is el kell döntenie, elfogadja-e a kormány lemondását, vagy sem. Ebben a helyzetben megvan a lehetőség arra, hogy új miniszterelnököt nevezzen ki, akinek nem is feltétlenül kell a kormánykoalíció valamelyik tagjának lennie. Ha a parlamenti pártok megegyeznek erről, akár előrehozott választásokat is tarthatnak az országban, de valamiféle halogató taktikával akár a jelenlegi kabinet is hivatalban maradhat ügyvezetőként az októberi választásokig.

(Borítókép: Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Prágában 2017. május 2-án ahol a szociáldemokrata kormányfő bejelentette hogy még a héten benyújtja kormánya lemondását. Fotó:MTI/EPA/Martin Divisek)

Rovatok