Index Vakbarát Hírportál

Le Pen szóról szóra felmondta Fillon két héttel korábbi kampánybeszédét

2017. május 2., kedd 11:25

Hiába végzett a harmadik helyen és esett ki a francia elnökválasztás első fordulójában a konzervatív François Fillon, a május 7-i második fordulóba jutott Marine Le Pen most mégis őt plagizálta, írja a thelocal.fr, a Le Parisien pedig egy videót is bemutatott, amelyen egyértelmű a koppintás.

Mondjuk, az tény, hogy Le Pennek nagy szüksége van Fillon szavazóira, ha meg akarja nyerni a választást, az viszont nem semmi, hogy mindezt úgy teszi, hogy egy kicsit maga is Fillonná válik.

Fillon április 15-én Franciaország földrajzi elhelyezkedését dicsérte. "Először is ott a Pireneusok, amely elvezeti Franciaországot a hatalmas, hispán-latin világ felé. Ott van aztán az Alpok, amely nővérünkön, Olaszországon át Közép-Európára, Kelet-Európára és a Balkánra vezet bennünket". Marine Le Pen május elsején szó szerint megismételte ezt, pontosan ugyanezeket a szavakat használva.

Másik egybeesés, hogy Fillon beszélt egy harmadik útról, amely Franciaország útja és reménye lehet a 21. században, ez pedig "a kultúra, a kétség, a tárgyalás, a kompromisszum, a párbeszéd, az egyensúly, a népek és egyének szabadságának útja". Le Pen ugyanilyen sorrendben éltette május elsejei beszédében ezt a harmadik utat.

Aki nem tud franciául, annak is nagy élmény lehet ez a két politikus beszédéből összevágott videó:

Pour parler de la France, Marine Le Pen est obligée de plagier MOT POUR MOT un discours de Fillon ... * #Imposture pic.twitter.com/BasTJsgLWf

— Ridicule TV (@RidiculeTV) May 1, 2017

A vasárnapi második fordulóban az egykori szocialista Emmanuel Macron a legtöbb közvélemény-kutatónál 60:40 százalék arányban vezet Le Pen előtt.

Rovatok